Spring naar content

Veilig schaatsen op de kunstijsbaan

Het is op dit moment nog niet echt weer om te denken aan natuurijs en toertochten, maar misschien ga je wel vast oefenen op de kunstijsbaan. Op kunstijs kan je kind de eerste beginselen van de techniek van het schaatsen onder de knie krijgen.

Schaatsen met je kind is heerlijk om te doen, maar schaatsen hoort tot sporten waarbij gemakkelijk ongelukken optreden. Zeker wanneer het druk is op de ijsbaan – zoals tijdens de vakanties – zit een ongeluk in een klein hoekje. De KNSB (de Nederlandse schaatsbond) stelt dit seizoen het dragen van een helm verplicht voor het marathonschaatsen en voor de massastarts.

Niet alleen professionele schaatsers lopen bij deze disciplines kans op valpartijen. Ook kinderen die recreatief schaatsen kunnen makkelijk omver geschaatst worden door meer ervaren schaatsers. Zij kunnen daarbij ernstige verwondingen oplopen aan het hoofd, de polsen en de handen. Wat kun je doen om de kans op ongelukken bij het schaatsen te verkleinen? Veilig schaatsen begint bij de volgende tips.

Helm op bij schaatsen

Bij een val op het ijs kan ernstig hoofdletsel ontstaan. Draag een helm!

Een helm voorkomt natuurlijk geen valpartijen, maar zorgt er wel voor dat de impact van de val op het hoofd minder groot is. De KNSB adviseert verenigingen om haar jeugdleden een helm te laten dragen bij het schaatsen. Ook als je recreatief gaat schaatsen is het een goede overweging je kind een schaatshelm te laten dragen.

Handschoenen aan

Bij een val met schaatsen kunnen ernstige snijwonden ontstaan. Als je handschoenen draagt bij het schaatsen is de kans op verwondingen van de handen, doordat iemand anders je handen met de ijzers van zijn schaatsen raakt, een stuk kleiner.

Houd je aan de regels voor veilig schaatsen

Net zoals in het verkeer zijn er ook op de ijsbaan spelregels. Als schaatsers zich veilig gedragen op het ijs is de kans op ongelukken een stuk kleiner.

De belangrijkste afspraak is de rijrichting: op de ijsbaan rijd je rondjes tegen de klok in. De snelle, ervaren schaatsers rijden aan de binnenkant van de baan. De minder geoefende schaatsers rijden aan de buitenkant van de baan.

Ga niet stilstaan midden op het ijs en kijk even over je schouder als je uitwijkt om iemand in te halen. Als de dweilmachines op het ijs komen om het ijs te verzorgen moeten de schaatsers het ijs af. Het is goed om deze regels met je kind te bespreken voordat je het ijs op gaat.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Esther Schoots, sportarts SMA Utrecht.

Vragen?

Vind hier een overzicht van sportdeskundigen bij jou in de buurt, zoals een fysiotherapeut of sportdiëtist voor deskundig advies.