Spring naar content

Verkleint sporten de kans op borstkanker?

Feit of fabel: verkleint sporten de kans op borstkanker? Dat is een feit. Sporten heeft vooral een beschermend effect op het ontstaan van deze vorm van kanker.

Bij het ontstaan van borstkanker spelen vrouwelijke geslachtshormonen een grote rol. Door veel te bewegen daalt het aantal vrouwelijke hormonen, waardoor ook de kans op borstkanker daalt. Als je vanaf jonge leeftijd sport, daalt het risico op borstkanker met 20 tot 40%. Ook verkleint sporten het risico op terugval met 40 tot 70% als je borstkanker gehad hebt.

Kanker in relatie tot overgewicht, buikvet en buikomvang

En wat dacht je hiervan? Als je meer sport, heb je minder kans op overgewicht. En dat is gunstig, want als je te zwaar bent, heb je meer kans op dikke darm- en borstkanker, maar ook op baarmoeder-, slokdarm-, eierstok-, alvleesklier- en nierkanker. Vooral vet op je buik is erg ongezond. Als je te veel vet hebt, stimuleert je lichaam de aanmaak van hormonen. Krijg je teveel van bepaalde hormonen, dan heb je kans op afwijkende cellen en dat kan tot kanker leiden.

Je buikomtrek bij je taille zegt wat over je kans op kanker. Vrouwen met een omtrek van 80 cm of groter en mannen van een omtrek van 94 cm of meer lopen extra risico. Daarnaast verkleint een gezonde Body Mass Index (BMI) het risico op kanker. Bereken je BMI en lees ook voor wie de BMI-meter minder geschikt is.

Bewegen verkleint kans op kanker

Naast het positieve effect op hormonen en op een gezond gewicht, zijn er nog meer redenen waarom voldoende en regelmatig bewegen de kans op kanker verkleint:

  • Bewegen stimuleert de werking van je immuunsysteem. Er ontstaan ongeveer 300 tot 1.000 kankercellen per dag in je lichaam. Als je afweersysteem goed werkt, breekt hij ze allemaal af.
  • Bewegen bevordert je conditie. Is je lichaam in goede conditie, dan maakt het meer en betere cellen aan, wat een gezonde celdeling bevordert.
  • Bewegen zorgt voor een betere longcapaciteit en meer zuurstof. Daardoor is je lichaam beter beschermd tegen vrije radicalen, dat zijn agressieve stoffen die aan de basis van onder meer kanker staan.
  • Door meer te bewegen krijg je sterkere spieren. Deze zorgen voor een vermeerdering van stoffen die een positieve invloed hebben op je immuunsysteem.