Volleybal en blessures
Volleybal staat in de top 10 van sporten waarbij je met een blessure naar de spoedeisende hulp moet? Wat zeggen de cijfers over blessures bij deze sport? Wat zijn de belangrijkste oorzaken en: hoe kun je blessures bij volleybal voorkómen?
Nederland telt 1.100 volleybalverenigingen met ruim 600.000 leden. De grootste groep volleyballers in Nederland is lid van een zaalvolleybalvereniging. Van deze groep spelen 120.000 leden ook in wedstrijdverband. Beachvolleybal, waarbij duo’s in het mulle zand spelen, wordt steeds populairder in Nederland. De sport is fysiek zwaar en mooi om te zien.
Zitvolleybal is bij uitstek geschikt voor mensen met een beperking aan één of beide benen. Het speelveld is kleiner en het net hangt lager. Bovendien moet elke speler die de bal speelt, altijd contact houden met de vloer met zijn zitvlak of romp.
Risico’s op een blessure bij volleybal
Volleybal staat in de top 10 van sporten in Nederland met de meeste bezoeken aan de spoedeisende hulp (SEH), naar aanleiding van een blessure. In 2019 liepen zo’n 2.500 (1.700-3.400) volleyballers een sportblessure op (0,08-0,15 SEH-bezoeken per 1.000 sporturen). Van alle Spoedeisende Hulp bezoeken betrof het in 600 gevallen een ernstige blessure (26%). Het aantal volleyballers dat een Spoedeisende Hulp heeft bezocht met een ernstige blessure, bleef in de periode 2010-2019 ongeveer gelijk.
Wil jij jouw team of leden veilig laten volleyballen om blessures te voorkomen? Bekijk het oefenprogramma ‘VolleyVeilig’ van VeiligheidNL.
Letsel bij volleybal
De lichaamsdelen waaraan volleyballers het vaakst in 2019 geblesseerd raakten waren:
- Hand/vingers (47%)
- Enkel (26%)
- Pols (8%)
Het type letsel dat we het vaakst bij volleyballers zien is:
- Breuk hand/vinger (27%)
- Enkelverzwikking/verstuiking (16%)
- Spier-/peesletsel hand/vinger (7%)
- Breuk pols (5%)
- Schillespeesletsel (5%)
Filmpjes met uitleg over wat er precies in het lichaam gebeurt bij een blessure vind je op het Youtube kanaal Voorkom Blessures. Aanvullende informatie over enkelblessures lees je in “Ik heb pijn aan mijn enkel“.
Ontdek meer over het voorkomen van enkelblessures in het oefenprogramma ‘Versterk je enkel’ van VeiligheidNL.
Oorzaken blessures bij volleybal
De oorzaken van de volleybalblessures waren vaak een val (41%) en geraakt worden door een bal (39%).
Leeftijd en geslacht
De meeste volleybalblessures ontstonden bij 0- tot 17-jarigen (37%) en 18-tot 34-jarigen (33%). Daarnaast raakten meer vrouwen (1.600) dan mannen (900) geblesseerd.
Blessures voorkomen bij volleybal
Ondanks dat er jaarlijks veel volleyballers in Nederland geblesseerd raken, kan een goede voorbereiding veel blessures voorkomen. Daarvoor is het belangrijk om aan drie zaken voldoende aandacht te besteden:
Training volleybal
Volleybal stelt hoge eisen aan het hele lichaam: met snel voetenwerk, balcontrole en explosieve sprongen. Het is daarom belangrijk om goed getraind te zijn. Zorg ervoor dat de training in ieder geval uit een warming-up en cooling-down bestaat.
Voor een goede en gevarieerde training kunnen trainers en coaches gebruik maken van het programma VolleyVeilig. Dit programma bestaat uit warming-up-, romp- en stabiliteitsoefeningen en oefeningen gericht op het voorkomen van knie-, schouder- en enkelblessures. Het programma is ontwikkeld door VeiligheidNL, in samenwerking met de Nederlandse Volleybalbond (Nevobo).
Uitgebreide informatie over volleybaltraining vind je op de website van VeiligheidNL.
Oefeningen volleybal
Voor volleyballers zijn oefeningen van belang die de spieren versterken, de techniek verbeteren en die de conditie, kracht en balans vergroten. Het gaat hierbij om de volgende oefeningen:
- Spierversterkende oefeningen
- Stabiliteitsoefeningen
- Core stability oefeningen
- Dynamische rekoefeningen
- Statische rekoefeningen
Uitgebreide informatie over volleybaloefeningen vind je op de website van VeiligheidNL. Filmpjes van deze oefeningen vind je op het Youtube kanaal Voorkom Blessures.
Bescherming en uitrusting volleybal
Naast een goed opgebouwde training en de juiste oefeningen, is een juiste bescherming en uitrusting belangrijk. Dat bestaat uit de volgende onderdelen:
- Goede schoenen met schokdemping vangen de krachten op die op je voeten terechtkomen tijdens het volleyballen.
- Tijdens het volleyballen moet je lekker kunnen bewegen in je kleding en moet zweet goed opgenomen kunnen worden.
- Persoonlijke bescherming. Er zijn allerlei beschermingsmiddelen, zoals kniebeschermers en enkelbraces, die tijdens het volleyballen blessures kunnen helpen voorkomen.
Uitgebreide informatie over bescherming en uitrusting vind je op de website van VeiligheidNL.