Voorkom uitval van jongeren in de sport door een goede relatie tussen coach en sporter
Hoe voorkom je dat jongeren stoppen met sport? Europees onderzoek leverde 14 werkzame tips op. In dit artikel tip 9: creëer een positieve en effectieve relatie tussen de coach of de trainer en de spelers.
Bekijk het complete overzicht van tips: 14 factoren om uitval van jongeren bij sport te voorkomen
Vergroot de intrinsieke motivatie door een goede relatie met de coach of trainer
Jongeren hebben behoefte aan een effectieve en positieve relatie met hun coach of trainer. Met als basis wederzijds begrip en respect, eerlijkheid, steun en samenwerking. Dit vergroot hun intrinsieke motivatie om te blijven sporten.
Hoe zorg je als trainer of coach voor een goede relatie met je teamleden?
- Maak de jongeren duidelijk wat er onder gewenst gedrag wordt verstaan, hoe ze zich moeten gedragen en waar de grenzen liggen. Stimuleer positief gedrag en bouw een vertrouwensrelatie met ze op. Hoe beter je de spelers leert kennen, hoe beter je de sfeer ook buiten de trainingen begrijpt.
- Ontwikkel een hechte band met de spelers door je aanwezigheid en betrokkenheid tijdens de trainingen. Zorg daarnaast voor een gastvrije, warme omgeving door belangstelling te tonen voor je spelers en er voor ze te zijn als ze vragen, klachten of zorgen hebben.
- Communiceer open en eerlijk en schaad het vertrouwen niet door kwaad te spreken achter de rug van de jongeren om. Gebruik positieve feedback waardoor ze zich kunnen ontwikkelen.
- Sta open voor tekenen van irritatie door een nieuwsgierige en motiverende houding aan te nemen als er weerstand is bij de spelers.
- Vervang dwingende (krachtige/botte) taal door meer uitnodigende taal en let ook op je lichaamstaal.
- Als winnen belangrijker wordt dan het spel of de speler, komt samenwerken en het groepsgevoel in het gedrang.
- Winnen en succes zijn niet hetzelfde: winnen is niet essentieel voor het behouden van de interesse van een jongere in sport, maar succes is dat wel.
- Jongeren willen net als volwassenen voor vol aangezien worden. Behandel ze daarom met respect.
- Laat de jeugdige spelers feedbackformulieren of vragenlijsten invullen om hun welbevinden, plezier en (zelf)vertrouwen tijdens de trainingen te beoordelen.
- Houd de voortgang van het niveau, de houding en de gemoedsstemming van de spelers bij.
- En last but not least: sluit elke training af met een kort gesprek over hoe het ging en wat er volgende keer moet gebeuren.
Hoe zorg je als club voor een goede relatie tussen coach/trainer en sporter?
- Help de jongeren hun competenties te vergroten door aanvullende materialen, demonstraties en de juiste fysieke ondersteuning beschikbaar te stellen.
- Maak beleid en stel richtlijnen op over wat te doen in geval van intimidatie en misbruik. Waar kan iemand dit melden en bij wie kan iemand hulp krijgen?
- Informeer coaches en trainers over redenen waarom jongeren gaan sporten en waarom ze er juist mee stoppen. Wijs ze ook op kwaliteiten die spelers graag bij hen zien, zoals eerlijkheid, behulpzaamheid en aanmoedigen.
- Zorg ervoor dat coaches en trainers kunnen groeien: vraag hem/haar zichzelf en de spelers tijdens de trainingen te observeren. Laat hem/haar op papier zetten wat hij/zij ze vertelt, hoe de vaardigheden van de spelers zijn en hoe de interactie tussen hem/haar en de spelers is.
- Wijs coaches en trainers op de gelijkheid van mannen en vrouwen, maar ook op verschillen in benaderingswijze van jongens en meiden.
- Organiseer teambuildingsactiviteiten om de relatie tussen coach/trainer en spelers te verbeteren.
- Zorg ervoor dat problemen tussen coach/trainer en spelers bewaakt en opgelost worden.
- Laat coaches en trainers zelf het goede voorbeeld geven tijdens trainingen en wedstrijden.
Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa zien we dat jongeren tussen de 12 en 19 jaar vaak stoppen met sporten. Een groot Europees samenwerkingsproject – Keep Youngsters Involved – leverde 14 werkzame factoren op. Van deze 14 factoren is aangetoond dat zij een belangrijke rol spelen in het voorkomen van sportuitval bij jongeren en dat het werkt in de praktijk. Op www.keepyoungstersinvolved.eu vind je alle informatie over dit bijzondere project.