Spring naar content

Voorkom uitval van jongeren in de sport door een goede tijdsindeling te bieden

Hoe voorkom je dat jongeren stoppen met sport? Europees onderzoek leverde 14 werkzame tips op. In dit artikel tip 5: geef jongeren een efficiënte tijdsindeling.

Bekijk het complete overzicht van tips: 14 factoren om uitval van jongeren bij sport te voorkomen

Project ‘Keep Youngsters Involved in Sport’

Keep Youngsters Involved zocht naar oorzaken en oplossingen om uitval van jongeren in de sport te voorkomen. De toolkit, bestaande uit kaartspellen en aanvullende informatie die ontwikkeld zijn, is ideaal om uitval te voorkomen. Bezoek de website van Keep Youngsters Involved.

Vergroot de intrinsieke motivatie om te blijven sporten door rekening te houden met een goede tijdsindeling voor de jongeren

Jongeren delen hun tijd graag efficiënt in, ook waar het sport betreft. Daar kun je als club rekening mee houden door activiteiten op geschikte en flexibele tijden te organiseren. Stem af hoeveel tijd nodig is voor deelname aan clubactiviteiten. En stem wat je vraagt aan tijd ook af op het niveau waarop jongeren deelnemen (recreatief niveau, gevorderd niveau, topniveau). Wees je bovendien bewust van de hoeveelheid tijd die jongeren besteden aan andere activiteiten zoals huiswerk, school en bijbanen.

Illustratie van een klok met daarom heen dagactiviteiten uitgebeeld
(Bron: Keep Youngsters Involved in Sport)

Hoe zorg je als trainer of coach voor een goede tijdsindeling?

  • Laat jongeren weten dat ze sport kunnen combineren met school (of werk).
  • Stem sportactiviteiten van de jongeren zo flexibel mogelijk af op schoolactiviteiten.
  • Zorg dat de jeugdige spelers enthousiast worden, want hoe leuker jongeren het sporten vinden, hoe meer tijd ze eraan willen besteden.
  • Help en ondersteun de jongeren bij hoe ze hun tijd (meer efficiënt) kunnen indelen.

Hoe zorg je als club voor een goede tijdsindeling?

  • Geef sporttrainingen aan het eind van de middag, na school. Denk als club eens buiten de gebaande paden en bied naast trainingen ook faciliteiten aan waar de jongeren huiswerk kunnen maken (voor of na het sporten).
  • Open een clubfaciliteit in de buurt, om de reisafstand van jongeren en hun ouders (halen/brengen) te verminderen.
  • Het halen en brengen naar (uit)wedstrijden kost vaak veel tijd. Zoek naar praktische oplossingen in het organiseren van wedstrijden.
  • Ontwikkel een time-management cursus en biedt deze de jeugdige spelers en hun ouders aan.
  • Wijs ouders op de mogelijkheid van gedeeld vervoer of samen fietsen als de reisafstand tussen school of thuis en de sportclub een belemmerende factor speelt.
Logo Keep Youngsters Involved
Logo Keep Youngsters Involved

Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa zien we dat jongeren tussen de 12 en 19 jaar vaak stoppen met sporten. Een groot Europees samenwerkingsproject – Keep Youngsters Involved – leverde 14 werkzame factoren op. Van deze 14 factoren is aangetoond dat zij een belangrijke rol spelen in het voorkomen van sportuitval bij jongeren en dat het werkt in de praktijk. Op www.keepyoungstersinvolved.eu vind je alle informatie over dit bijzondere project.

Lees meer