Spring naar content

Vraag het de sportarts: peesontsteking

“Ik heb aan beide knieën een peesontsteking. Ik doe aan powerliften en squat en hurk dus veel. Op internet staat dat ik niet door de pijn heen moet bijten, maar nu zegt de huisarts dat dat geen kwaad kan. Moet ik nu doortrainen met pijn of rust nemen?” Man, 28 jaar

Sportarts: “Je hebt een ontsteking aan de pees van je knie, de pees van de quadriceps. Dit wordt ook wel patelletendinpathie genoemd. Dan krijg je pijn aan de voorkant van je knie, net boven de knieschijf. Een peesontsteking komt vaak door overbelasting. Je moet niet door de pijn heen bijten, dan gaan de klachten niet weg. Neem rust, squat voorzichtig zonder gewicht. Bouw dan je trainingen geleidelijk op in intensiteit en omvang. Zorg voor een goede sportuitrusting. Vergeet de warming-up en cooling-down en rekken niet!”

Wat is een peesontsteking?

Spieren en pezen … Iedereen heeft wel eens spierpijn gehad. Na één tot drie dagen is het over. Pijn aan je pezen is een ander verhaal … Een pees is sterk weefsel dat een spier aan een bot vasthoudt. Sommige pezen worden bedekt door een schede, synovium genaamd. Deze schede zorgt voor een olieachtige vloeistof waardoor de pees soepel en vrij kan bewegen in de schede, wanneer hij aan het bot trekt waar hij aan vastzit. Een ontstoken beschadigde pees noemen we tendinitis of tendinopathie. Peesontstekingen aan knie, schouder, lies, arm of elleboog komen veel voor.

Symptomen

Bij dit type ontsteking heb je vaak pijn in de buurt van een gewricht, daar zitten de pezen namelijk aan het bot vast. Pijnklachten ontstaan geleidelijk. In de eerste fase voel je pijn na een zware inspanning. Die pijn ebt weg, maar verergert bij meer belasting.

In het tweede stadium is de pijn ook voelbaar bij een normale bezigheid, tijdens het sporten of op het werk. In het laatste stadium wordt de pijn steeds erger en treedt ook op in rusttoestand. Het bewegen van het gewricht is moeilijk en doet pijn en soms kan het gewricht zelfs vast gaan zitten. Ook kun je last hebben van ochtendstijfheid. Aan de buitenzijde van de pees zie je niet altijd iets. Maar bijvoorbeeld bij de achillespees kan zwelling of roodheid ontstaan.

Hoe ontstaat een peesontsteking?

De oorzaken van een peesontsteking zijn nog niet helemaal duidelijk. De meeste ontstekingen komen door overmatig gebruik of overbelasting van een spier(groep). Ook overgewicht en leeftijd spelen een rol, boven de 40 jaar raken spiergroepen zwaarder belast en zijn gewrichten minder stabiel.

Door beenlengteverschil of voetafwijking kan er meer spanning op de spieren en pezen staan, met een ontsteking als gevolg.

Externe factoren als een te harde ondergrond waar je op sport, weersomstandigheden, zoals kou en geen goede sportuitrusting spelen ook een rol.

Tips bij een peesontsteking

  • begin met een goede warming-up en eindig met een cooling-down
  • in het beginstadium van een klacht kun je nog doortrainen, maar schroef de trainingsintensiteit en -omvang terug om de klacht te genezen
  • peesontsteking van voet of been? Liever niet springen
  • peesontsteking van arm of schouder? Vermijd smashen, werpen, borstcrawlen of gewichtheffen
  • zit je in het eerste stadium van pijnklachten, volg dan een alternatieve training zoals fietsen, zwemmen of cardiofitness
  • doe (als het geen pijn doet) excentrische oefeningen: oefeningen die de spiermassa en -kracht versterken en het genezingsproces bevorderen. Excentrisch bewegen is een actieve verlenging van spier- en peesweefsel. Bij concentrisch trainen verkorten de spieren en pezen
  • hou meteen op met trainen als je ondanks diverse maatregelen toch (meer) last krijgt
  • draag goed passende sportschoenen met schokdempende zool, een stevige hielsteun en hoge soepele hielrand
  • vervang je schoeisel op tijd, schoenen die 1 à 2 jaar oud zijn, hebben vaak mindere schokdemping
  • als je (lichte) voetafwijkingen hebt, zoals platvoeten, laat je dan adviseren bij een speciaalzaak
  • draag sportkleding die je lichaam goed beschermt tegen invloeden van buiten
  • train op een zachte, effen ondergrond; als je klachtenvrij bent, varieer dan de ondergrond tijdens de training, waardoor de spieren en pezen zich goed ontwikkelen
  • vermijd glibberige ondergronden
  • de kans op blessures is groter bij overgewicht: zorg voor een gezond gewicht
  • koelen of masseren kan pijnstillend zijn
  • train regelmatig, dat vertraagt het verouderingsproces van je pezen

Zorg dus goed voor je pezen en spieren… Een peesontsteking is helaas een blessure die langdurig kan zijn. Blijf je last hebben, ga dan naar de dokter of fysiotherapeut.

Heb jij ook last van een blessure of wil jij meer weten over het werk van de sportarts? Ga dan eens naar www.sportzorg.nl.