Vrouwen in sport: waterpolo heeft mij heel veel gebracht
“Watersport is de leukste sport die er is.” Ons interview met Talje Dijkhuis, waterpolocoach, begint met een flinke dosis enthousiasme en positiviteit, daar houden we van.
“Waterpolo is een teamsport, je doet het echt met elkaar. Het is een sport die heel veel combineert: technisch, fysiek en tactisch. Je bent eigenlijk nooit uitgeleerd. Qua spelvorm kan je het denk ik het beste vergelijken met handbal: 7 tegen 7, iedereen valt aan en verdedigt. En ja, goed kunnen zwemmen is wel een groot voordeel.”
Waterpolo is vaak niet de eerste sport waar we aan denken bij zwemmen. Waarom koos je juist voor deze sport? “Ik ben met waterpolo begonnen toen ik 10 of 11 jaar oud was. Ik zat al op zwemmen en ze zochten meisjes voor het waterpoloteam. Ik heb toen een paar keer op proef mee gedaan en ben er nooit meer mee gestopt.” En nu ben je coach. “Ja! Regelmatig heb ik jeugdteams getraind en gecoacht, zowel bij m’n vorige vereniging Brandenburg – daar ben ik ook een aantal jaren jeugdcoördinator geweest – als nu bij mijn huidige vereniging ZPC Amersfoort.”
Een ruige sport
In het rijtje zwemsporten is waterpolo wel een van de ruigere sporten. Maakt dit ook dat het wordt gezien als mannensport? “Of het echt als mannensport wordt gezien weet ik niet. Maar ik krijg inderdaad wel vaak reacties als ‘dat is een zware sport of harde sport’ of ook wel ‘wat gebeurt daar veel onder water; heftig, of gemeen’. Dan vertel ik natuurlijk juist wat de sport zo mooi maakt. En dat waterpolo op de lijst van blessuregevoelige sporten bijna onderaan staat.”
“Daarnaast is het vrouwenwaterpolo in Nederland erg volwassen en al heel erg lang op hoog niveau. Ons team zit bij de top van de wereld. Dat scheelt, het maakt hier daarom denk ik niet zoveel uit of je als man of vrouw waterpolo speelt. Ik heb zelf ook in Frankrijk gespeeld, daar stond het vrouwenwaterpolo toen nog echt in de kinderschoenen: er waren bijvoorbeeld maar heel weinig vrouwenteams en ook bijna geen meisjes die waterpolo speelden. Dat is inmiddels wel wat veranderd.”
En hoe zit het met de coaches? Staan de Nederlandse vrouwen daar ook on top? “Bij de jeugd vind je best veel vrouwelijke trainers en coaches. Bij de volwassenen zie je dat minder. Dat is wel echt een verschil. Ook heb je bijvoorbeeld wel masters waterpolo bij de mannen, zij spelen zelfs internationale toernooien. Bij de vrouwen zie je dat eigenlijk niet.”
Training
Zie je behalve verschillen tussen de coaches, ook verschillen in de coaching van mannen en vrouwen? “Ja, ik zie wel verschillen. Grappig is bijvoorbeeld dat vrouwen vaker vragen waarom ze een bepaalde oefening moeten doen. Mannen voeren de opdracht gewoon uit. Misschien is dat wat overdreven, maar ik heb wel het gevoel dat vrouwen tijdens de training veel meer vragen stellen dan mannen en vaker dingen ter discussie stellen. Dat ze kritischer zijn.”
“Op dit moment train en coach ik meisjes van 11 jaar, zowel meisjes die net zijn begonnen als meisjes die al een paar jaar poloën. Ik merk dat het helpt dat ik zelf heel lang heb gespeeld. Ik kan makkelijk oefeningen voordoen en kan vanuit mijn eigen ervaring iets uitleggen. Ik snap ook hoe het is als het er soms fysiek aan toe gaat. Maar ik denk dat dat bij mannen eigenlijk niet anders is.”
Dat fysieke element van waterpolo: heb je het idee dat mannen daar beter tegen kunnen dan vrouwen? “Dat vind ik een lastige vraag… Je ziet zeker verschillen in mentaliteit, maar niet perse tussen mannen en vrouwen of jongens en meisjes. De een kan nou eenmaal beter tegen hard spel of toont meer veerkracht bij een achterstand. In een vrouwen- of meisjesteam blijven dingen wel vaak langer doorsudderen. Bij mannen kan het soms flink knallen en daarna is het over. Als coach of aanvoerster van een vrouwen- of meisjesteam is het wel goed je daar bewust van te zijn en als er iets speelt binnen een team, dit ook tijdig bespreekbaar te maken – zonder te vervallen in enorme praatsessies.”
Levenslessen
Ben je door dat felle karakter van waterpolo veranderd? “Waterpolo heeft mij in ieder geval heel erg veel gebracht. Als kind was ik best een beetje verlegen en door het fysieke van waterpolo leer je echt wel van je afbijten en assertiever te worden. Ook leer je enorm doorzetten: als er een verdediger op je huid zit en je een doelpunt wilt maken moet je soms wel drie acties maken om te kunnen schieten. Maar ook bij zware trainingen, als je denkt dat je echt niet meer kunt, kun je altijd nog een keer. Dat vormt je wel. Ook het omgaan met tegenslagen.”
“Ik weet nog goed dat ik de zomer voordat ik in Frankrijk ging spelen net werd geselecteerd voor de World Fina Cup in Nieuw-Zeeland. Als eerste reserve heb ik toen de hele zomer meegetraind. Dat was soms best moeilijk voor mezelf, maar het teamgevoel was toch sterker. Het heeft me ook heel veel mooie momenten gebracht, heel veel plezier en gezelligheid en veel vrienden.”
Voorbeelden en media aandacht
Je noemde eerder dat het Nederlandse vrouwenteam het goed doet op internationaal niveau. Er zijn dus genoeg inspirerende speelsters voor meiden die waterpoloën of dit graag zouden willen? “In 2008 werd het Nederlands vrouwenteam Olympisch kampioen. Niemand had dat van tevoren verwacht, dat maakte het nog veel mooier. Dat was echt een super prestatie en je merkte dat veel mensen die normaal gesproken niets met waterpolo hadden naar de finale hadden gekeken en het er over hadden. Een aantal van hen heeft presentaties en clinics gegeven en dat sprak zeker aan, vooral bij degenen die al waterpolo speelden.”
“Ook de huidige Nederlands team speelsters geven clinics. Op onze club hebben we dat ook georganiseerd en dat was voor de jeugd meisjes erg leuk en sprak enorm aan. Ik betwijfel of het aanspreekt voor iemand die (nog) geen waterpolo speelt. Dat komt denk ik omdat waterpolospeelsters alleen maar af en toe bij het sportnieuws in de media komen en verder helemaal niet. Je leest en hoort eigenlijk nooit iets over hun achtergrond, hoe ze dingen doen, hoe ze in het leven staan en ik denk dat dat ook belangrijk is om echt een voorbeeldfiguur te kunnen zijn. Als vrouwen sporten meer in de media komen en ze goed presteren, merk je direct dat die sport veel meer gaat leven, zoals bijvoorbeeld bij het volleybal, handbal en atletiek.”
Bekendheid genereren voor waterpolo en meiden (mensen) nieuwsgierig maken, moet dus op een ander niveau gebeuren. Wat zou jij willen zeggen tegen meiden die wel een keer zouden willen poloën?
“Kom een paar keer proeftrainen, dat mag altijd. In veel plaatsen zijn jaarlijkse schoolzwem- en waterpolotoernooien waar je kunt ervaren hoe het is om te waterpoloën. En ook via een sportpas van de gemeente of bijvoorbeeld Kies je Sport in Amersfoort kun je een paar keer mee komen doen. Als je wat ouder bent en je wilt graag waterpolo gaan spelen, zorg dan dat je redelijk kunt zwemmen. Dan leer je het spel sneller en is het veel leuker om mee te doen.”