Waarom sporten en bewegen de kwaliteit van leven verbeteren
Een gezonde geest in een gezond lichaam. Dit eeuwenoude Romeinse spreekwoord geldt nog steeds. Lees in dit artikel waarom sporten en bewegen de kwaliteit van leven verbeteren.
Mensen die meer bewegen en sporten zijn niet alleen lichamelijk en mentaal fitter, ze hebben ook minder kans op depressie en hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde soorten kanker. Sport en bewegen verbetert de kwaliteit van leven, ook wanneer je op latere leeftijd start.
Ongezonde leefstijl
Boodschappen doen met de auto, de lift of de roltrap nemen in plaats van de trap en avond na avond voor de buis met chips en zoetigheid op de bijzettafel. Het moderne leven is van alle gemakken voorzien, maar het menselijk lichaam profiteert niet van deze inactieve levensstijl. Het aantal mensen met overgewicht neemt zienderogen toe. Meer dan de helft (56 procent) van de Nederlandse ouderen vanaf 75 heeft overgewicht en bijna 17 procent heeft overgewicht. Ook het aantal mensen met diabetes en andere lichamelijke aandoeningen die te maken hebben met leefstijl stijgt zienderogen. Het gevolg? Alsmaar stijgende zorgkosten. Terwijl de oplossing zo eenvoudig is: meer bewegen.
Beweegadvies voor ouderen
Regelmatig bewegen is een van de goedkoopste en beste remedies om een betere gezondheid te krijgen en te houden. Hoe vaker, langer en intensiever, hoe beter. Nederland heeft een officiële beweegrichtlijn. Voor volwassenen en ouderen luidt het advies: doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel. Doe daarnaast minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten en combineer deze als ouderen met balansoefeningen. Zoals hardlopen, springen en andere activiteiten waarbij je lichaam met eigen gewicht wordt belast. Veel zitten moet je juist voorkomen.
Voordelen van bewegen
Een aantal onomstotelijke voordelen van bewegen op een rij:
- Het verbetert het humeur en geeft energie.
- Het is goed voor de bloedcirculatie, ademhaling, spieren, gewrichten en botten.
- Het stimuleert de stofwisseling en heeft een positieve invloed op het gewicht.
- Het verhoogt de weerstand en helpt om stress kwijt te raken.
- Het verbetert de balans wat het risico op vallen verkleint.
- Het hangt positief samen met gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven.
- Het is goed voor de mentale gezondheid en draagt bij aan onafhankelijkheid op latere leeftijd.
In de factsheet ‘Belang van bewegen voor ouderen (2014)’ staan nog meer voordelen van bewegen benoemd.
Chronisch ziekten voorkomen
De lijst met voordelen is nog langer. Op de lange termijn verkleint bewegen de kans op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. Bovendien heeft het een positieve invloed op het verloop van een aantal chronische aandoeningen. Denk daarbij aan hartziekten die te maken hebben met slagaderverkalking, ouderdomssuiker, botontkalking, beroerte en depressie. Bij mensen met artritis kan lichamelijke beweging zelfs de pijn verminderen.
Risico’s op een rij
Hoewel met beleid sporten heel belangrijk is, kan sporten op oudere leeftijd bepaalde risico’s met zich meebrengen. Zo is er bijvoorbeeld meer kans op blessures aan botten, pezen en spieren en neemt de genezing van blessures meer tijd in beslag. Meer uitgebreide informatie hierover is te vinden op Sportzorg. Het voorkomen van blessures is dan ook heel belangrijk en deze website geeft ook adviezen en tips voor mensen die willen beginnen met bewegen.
Inactieve personen – dat zijn mensen die nooit 30 minuten achter elkaar matig intensief bewegen-, lopen het grootste risico op negatieve gevolgen voor de gezondheid. Een inactieve leefstijl zou in Engeland zelfs vaker de doodsoorzaak zijn dan overgewicht. Uit Engels onderzoek blijkt dat een inactieve levensstijl in het Verenigd Koninkrijk verantwoordelijk is voor:
- 10.5 procent van het aantal hartziekten veroorzaakt door slagaderverkalking
- 18.7 procent van het aantal gevallen van darmkanker
- 7.9 procent van het aantal gevallen van borstkanker
- 13 procent van het aantal mensen met diabetes type 2
- 16.9 procent van het aantal gevallen van vroegtijdig overlijden.
Sporters hebben een anderhalf keer kleinere kans op een psychische stoornis dan mensen die niet sporten. Daarnaast hebben ze ook minder kans op stemmingsstoornissen en angststoornissen. Dit zijn resultaten van een bevolkingsonderzoek dat het Trimbos-instituut deed naar psychische gezondheid. Uit dit onderzoek bleek ook dat sporters anderhalf keer vaker van hun psychische stoornis herstellen dan niet-sporters.