Spring naar content

Wat doe je bij een bloedneus?

Als ouder van een ook maar enigszins actief kind word je vroeg of laat geconfronteerd met een bloedneus. Een bloedneus is snel opgelopen: een te hoog opgekomen knie bij het voetballen of een elleboog op de trampoline. Desondanks tasten veel ouders in het duister over wat te doen bij een bloedneus.

Toch is een bloedneus makkelijk zelf te behandelen. Wanneer je kind echter harder op de neus wordt geraakt (bijvoorbeeld door een frontale bal), is het mogelijk dat er een neusbotje gebroken is. Dit kun je in de meeste gevallen zien aan de stand van de neus, die dan scheef staat. In dit geval zal je een arts moeten raadplegen. Gelukkig komt een gebroken neus veel minder voor dan de bloedneus die we allemaal wel eens hebben gehad.

Dus: Wat kun je doen bij een bloedneus?

  1. Help je kind om rustig te gaan zitten met zijn of haar hoofd voorover gebogen. Was de klap direct op de neus en niet bijvoorbeeld tegen het hoofd? Dan kan je voorzichtig een keer de neus snuiten.
  2. Druk met je vingers voorzichtig, maar stevig, de neus dicht, net onder het harde gedeelte op de neus. Zo druk je de neusvleugels op het tussenschotje, waardoor er niet meer bloed uit kan stromen. Houd dit 10 minuten zo vast. Als er nog wel wat bloed uit de neus van je kind loopt kan je dit opvangen met een doekje of wat watjes.
  3. Na 10 minuten kan je de neus loslaten: in de meeste gevallen is het bloeden gestopt. Loopt het bloed nog steeds door? Ga dan toch met je kind naar de dokter.
  4. Als je ziet dat de neus scheef staat, raadpleeg dan sowieso een arts: de kans is groot dat je kind een gebroken neus heeft. Doe dit ook bij twijfel: een onbehandelde gebroken neus kan later tot vervelende complicaties leiden.
  5. Geef je kind vlak nadat het een bloedneus heeft gehad liever geen warme dranken.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Esther Schoots, sportarts SMA Utrecht.

Vragen?

Vind hier een overzicht van sportdeskundigen bij jou in de buurt, zoals een fysiotherapeut of sportdiƫtist voor deskundig advies.