Spring naar content

Wat kan een sportclub doen voor de samenleving?

Sportverenigingen dragen graag een steentje bij aan de maatschappij. Sommige clubs zijn op zoek naar goede ideeën op dit vlak, andere verenigingen hebben juist al veel kennis en ervaring opgedaan. We delen drie praktijkvoorbeelden, uit Het Grote Ideeënboek voor Sportclubs, dat NLSportclub ontwikkelde.

Hulp bij oprichting nieuwe club in aandachtswijk

Hockeyclub Delfshaven is een Rotterdamse hockeyclub, die in 2015 van de grond werd getild door zes enthousiaste hockeyers. Hockeyclub Rotterdam hielp HC Delfshaven aan een vliegende start met tips, ervaring, kennis en door de inzet van verschillende vrijwilligers. HC Rotterdam ziet graag meer Rotterdamse kinderen hockeyen, ook in aandachtswijk Delfshaven. Om de kinderen in die wijk ook een kans te geven, wil de club extra inspanningen verrichten. Zij gaan de wijk in en doen mee met schoolsportverenigingen. Met de ondersteuning van HC Rotterdam kan HC Delfshaven deze nodige extra inspanningen verrichten om de kinderen in de aandachtswijk ook te laten hockeyen.

Teamfoto van de meiden van HC Delfshaven met Feyenoorder Jens Toornstra in hun midden.
(Bron: Het Grote Ideeënboek voor sportclubs)

De meiden van HC Delfshaven met Feyenoorder Jens Toornstra in hun midden.

Fietsuitjes voor senioren en fietslessen voor allochtone moeders

Oorspronkelijk is Budo Sport Arnhem een judovereniging. Dat is de club nog steeds voor zo’n 400 kinderen, maar de club heeft haar aanbod verbreed. Zo staan groepslessen voor allochtone vrouwen en fietsuitjes voor senioren op het programma. En de club luistert naar de wensen van de deelnemers en probeert aan te sluiten bij hun gewoonten. Ook geven zij judoles op scholen. Daarbij kwam aan het licht dat een aantal kinderen wel lid zou willen worden, maar dat toch niet deden. Omdat veel moeders met een migratieachtergrond niet konden fietsen was de afstand te groot. Dat bracht de club ertoe om met subsidie fietsen aan te schaffen en ook fietslessen te organiseren. Meer activiteiten en meer leden waren het resultaat. Mooi meegenomen: met het bredere aanbod heeft de club de bezettingsgraad van de zaal ook weten te verhogen.

Groepsfoto van senioren met hun fiets
(Bron: Het Grote Ideeënboek voor sportclubs)

Budo Sport Arnhem organiseert ook fietsuitjes voor senioren.

Kerstdiner voor eenzame ouderen

Met Kerst mag niemand alleen zijn. Hiervoor wilden de voetbalvrouwen van Tubantia uit Hengelo zich hard maken. In de kantine van de club organiseerden zij een kerstdiner voor eenzame ouderen uit de omgeving. Het werd een groot succes. Via De Zonnebloem en via een eigen contactpersoon melden zich rond 75 ouderen aan. Een lokaal taxibedrijf verzorgde het vervoer. De achteringang van de kantine, die geschikt is voor rolstoelrijders, werd met een rode loper versierd. Bij binnenkomst werd iedereen persoonlijk begeleid naar zijn of haar plek en tijdens het diner was er gelegenheid om rustig te eten en met anderen te kletsen. Het dameskoor, een bingo en een zanger zorgden voor afwisseling tijdens de avond. De ouderen hadden het allemaal geweldig naar hun zin en ze praatten er nog lang over na!

Ouderen aan een kersttafel in de kantine van Tubantia
(Bron: Het Grote Ideeënboek voor sportclubs)

Kerstdiner in de kantine van Tubantia.

Dit is de eerste aflevering in een serie artikelen waarbij een aantal praktijkvoorbeelden uit Het Grote Ideeënboek voor Sportclubs worden gedeeld. Het boek is een initiatief van de stichting NL Sportclub. Het bundelt briljante ideeën, ludieke acties, praktische tips en slimme trucs waarmee elke club zijn voordeel kan doen. De praktijkvoorbeelden worden in het boek kort en pakkend beschreven.