Spring naar content

Zes manieren om je kind buiten te laten spelen, ook bij slecht weer

Bewegen is goed voor kinderen, buiten bewegen helemaal. Klauteren, tikkertje spelen, hutten bouwen: je kunt het zo gek niet bedenken of buitenspelen is goed voor ze. Ook als het slecht weer is. We hebben een aantal leuke ideeën op een rij gezet.

Er zijn veel redenen waarom buiten spelen en bewegen goed is voor kinderen.

  • Ze worden er vrolijk en blij van.
  • Het prikkelt de creativiteit en de fantasie van kinderen.
  • Als kinderen samen spelen, is het bovendien goed voor hun sociale vaardigheden.
  • Het bevordert hun concentratie, hun zelfvertrouwen en hun geheugen.

Buitenspelen is zelfs haast onmisbaar voor de ontwikkeling van de gezondheid en de motoriek van kinderen. Buiten kunnen kinderen immers écht hun grenzen verleggen. Er is voldoende ruimte om te rennen, te klimmen, te springen en te glijden. Bovendien zorgt de frisse buitenlucht ervoor dat kinderen extra vitamine D aanmaken, een bron van energie.

Zo krijg je kinderen naar buiten

Er zijn dus genoeg redenen om het avontuur buiten op te zoeken. Maar hoe maak je kinderen er enthousiast voor? Bedenk en doe samen spannende en leuke dingen buiten.

  1. Maak samen een plattegrond van je eigen buurt en teken daarop een route. Doe dit in een grappige vorm. Loop hem daarna samen.
  2. Of gebruik een digitale plattegrond. Loop met je mobiel op basis van coördinaten een speurtocht. Via Geocaching kun je overal in Nederland op zoek naar ‘schatten’ door met je GPS te zoeken naar de juiste coördinaten.
  3. Verstop zelf een schat. Neem een doosje mee naar een grote zandbak of het strand. Zoek daar iets moois, zoals een schelp of steen en doe dat in het doosje. Verstop de schat en geef je kind aanwijzingen over waar het te vinden is.
  4. Ook bij nat weer kun je spannende avonturen beleven. Denk aan ‘regenplastikkertje’ of watergevechten. Bedenk daarbij dat het meestal niet de kinderen zijn die naar binnen rennen bij regen, maar de ouders die geen zin hebben in de viezigheid die dat nats met zich meebrengt. Kinderen genieten ervan.
  5. Ligt er sneeuw? Bouw samen een iglo, hut of sneeuwpop. Of ga samen in de sneeuw liggen en maak sneeuw-engeltjes. Zoek een helling en ga sleeën. Je hoeft niet eens een slee in huis te hebben, ook met een vuilniszak kom je een heel eind.
  6. Ga lekker schaatsen. Op natuurijs (wanneer mogelijk) of gewoon op de schaatsbaan.

En o ja: laat kinderen vooral ook hun vriendjes en vriendinnetjes vragen om mee te doen.