Spring naar content

Zo vergroot je het sport- en beweegplezier van je kind

Sporten, bewegen en spelen: kinderen vinden het fijn als je hen stimuleert. Ze beleven er nog veel meer beweegplezier van als je erbij betrokken bent.

Een vader met zijn zoontje op het voetbalveld
(Foto: Rebecca Beck)

“Wie zie je het liefst langs de lijn?” Dat vroeg opvoedpedagoog Ineke Kalkman aan jonge leden van voetbalvereniging HOV Rotterdam. Heb je die vraag weleens aan jouw kind gesteld? De kans is groot dat hij of zij op dezelfde manier reageert als de kinderen die Kalkman sprak: Kinderen zien het liefst jou, een van hun ouders, langs de lijn. Alleen: dat kan niet altijd. In dit artikel geven we je tips om je kind toch optimaal te laten genieten van sport, thuis of op hun sportvereniging.

Sport en bewegen: leuk en belangrijk

Een moeder fietst met haar kind op een fietspad
(Foto: Rebecca Beck)

Voor kinderen is het belangrijk om minimaal een uur per dag te bewegen. Hun algemene, motorische en sociaal-emotionele ontwikkeling gaan erop vooruit als ze beweegspelletjes doen, maar ook met de fiets naar school gaan of lid worden van een sportvereniging. Door met andere kinderen te spelen leren ze bijvoorbeeld omgaan met regels, leren ze nieuwe vrienden te maken en ontwikkelen ze zelfvertrouwen. Ook leren ze om te gaan met winst en verlies. Bovendien verlagen sport en bewegen het risico op het ontstaan van ziekten.

Maar zeker niet het onbelangrijkste is dat kinderen veel plezier beleven aan sporten, bewegen en spelen. En jij als ouder kan dit plezier nog meer vergroten. Hoe je dat kunt doen? Lees hieronder de tips voor bij de sportvereniging en de tips voor in de thuisomgeving. Sport- en beweegplezier beperkt zich namelijk niet tot de sportvereniging.

3 tips om samen te bewegen, thuis en in de buurt

  1. Zet in op samen bewegen. Kinderen vinden het heerlijk om met hun ouders recreatief te bewegen. Zet bijvoorbeeld een leuke fietsroute uit en neem een picknickmand mee. Of ga samen wandelen of hardlopen en maak het spannender en aantrekkelijker door bijvoorbeeld bij elke vijfde boom de grond aan te raken of een sprongetje te maken. Of wat dacht je van een eigen disco: knipperlichten en muziek aan en lekker dansen met elkaar. Plezier gegarandeerd.
  2. Stimuleer bewegen met kinderen uit de buurt. Zet bijvoorbeeld een speurtocht uit en loop die met een groepje kinderen. Of begin een voetbalcompetitie in de wijk. Maak kleine teams en speel tegen elkaar. Een potje voetballen kun je natuurlijk ook eenmalig organiseren. Je kind zal erg trots op je zijn.
  3. Sport thuis met je kind. Leg een matje op de grond, doe de muziek aan en doe samen oefeningen. Met kleine kinderen kunnen dat balansoefeningen zijn of andere oefeningen die de motoriek trainen. Bij grotere kinderen kun je ook opdrukken of lichte buikspieroefeningen doen. Op YouTube zijn veel leuke voorbeelden te vinden.

3 tips om samen te bewegen, op de sportvereniging

  1. Ga met je kind mee naar de sportvereniging en ga langs de zijkant staan; dat is het belangrijkst voor je kind. Zo toon je belangstelling en betrokkenheid; je bent supporter van je kind. Kijk vooral naar de zaken die goed gaan en geef je kind duidelijke en gemeende complimentjes na de wedstrijd. Je kind zal merken dat je de wedstrijd op een positieve wijze volgt. Maar ook door een compliment vóór aanvang van de wedstrijd te geven zal je kind met meer plezier en meer zelfvertrouwen aan de wedstrijd beginnen.
  2. Plezier is belangrijker dan prestatie. Je kind presteert op zijn of haar eigen niveau en mag ook fouten maken. Wees blij met de goede inzet van je kind en vertel hem of haar dat ook.
  3. Geef het goede voorbeeld en respecteer de beslissing van de scheidsrechter, ook al ben je het niet met hem of haar eens. Zo leert je kind de beslissing ook te accepteren.