ZonMw Onderzoeksprogramma Sportblessurepreventie
In Nederland wordt volop en steeds meer gesport. Om optimaal te kunnen genieten van sport, de gezondheidsvoordelen en topprestaties te leveren is het van belang om blessurevrij te zijn. In de afgelopen jaren is het aantal blessures echter harder gestegen dan de beweegdeelname. In 2007 raakten 29% van de sporters geblesseerd; in 2014 was dat maar liefst 38%.
Hoe kan dit aantal nieuwe sportblessures worden verlaagd? Hoe kan de (sport)uitval ten gevolge van blessures worden verminderd? En hoe kan het positieve saldo tussen baten en kosten van sport en bewegen worden vergroot? Het ZonMw-onderzoeksprogramma Sportblessurepreventie geeft hier antwoorden op.
Het uitgangspunt van dit programma is dat gedegen kennis de basis vormt van succesvolle interventies. De wisselwerking van kennis naar praktijk en van praktijkvraag naar kennisontsluiting staan daarbij centraal. ZonMw voert het programma in opdracht van VWS uit. De looptijd is van 2016 tot en met 2021.
De 7 projecten
Zeven projecten gaan proberen het aantal blessures terug te dringen in de sporten voetbal, hardlopen, tennis, volleybal, skiën en snowboarden. Ambitie is om hiermee uiteindelijk zoveel mogelijk sporters in Nederland te bereiken. Hier lees je op welke vragen de projecten antwoord willen geven.
- Online advies hardloopblessures: het aantal hardloopblessures onder recreatieve lopers stijgt. Wat zijn de effecten van een online advies op het gebied van blessures in vergelijking met geen advies rondom een hardloopevenement?
- Hamstringblessures bij amateurvoetballers: hamstringblessures zijn met 15 procent de meest voorkomende blessures in het amateurvoetbal en hebben de langste hersteltijd nodig. Is er een oefening die de blessure voorkomt, die makkelijk toe te passen is en ook na een paar maanden nog gedaan wordt? Lees meer in “Preventieve oefeningen moeten bij de sport passen”.
- Te hard(lopers): competitieve hardlopers gaan vaak in fysiek en mentaal opzicht (te) ver om zichzelf te verbeteren, met allerlei sportblessures tot gevolg. Leidt bewustwording en bevordering van mentaal herstel onder competitieve hardlopers tot minder blessures? Lees meer in “Blessurepreventie met psychologische invalshoek”.
- Enkelbraces voor voetballende meisjes: de nummer één blessure binnen het veldvoetbal is acuut enkelletsel. Bij meisjes is deze blessure relatief het hoogst. Wat is het preventieve effect van het dragen van een enkelbrace op acuut enkelletsel bij voetballende meisjes? Bekijk ook het oefenprogramma ‘Versterk je enkel’ van VeiligheidNL om enkelblessures te voorkomen.
- Klaar voor het tennisseizoen? Tennisblessures komen regelmatig voor, met name tijdens de voorjaars- en najaarscompetitie. Kunnen deze blessures voorkomen worden met een interventie? Lees meer in “Tennissers aan zet”.
- Advies op maat: hardlopen en wintersport kennen veel nieuwe sporters. Zij sporten vaak ongeorganiseerd en zijn daarom lastig te bereiken met informatie over blessurepreventie. Zet een advies-op-maat tool aan tot blessurepreventief gedrag in deze doelgroep? Lees meer in “Blessures voorkomen met advies-op-maat”. Bekijk ook de Runfitcheck van VeiligheidNL om hardloopblessures te voorkomen.
- Veilig volleyballen: ongeveer 170.000 volleyballers lopen jaarlijks een blessure op, met name aan de vingers/duim, enkel, schouder en knie. Helpt een speciaal warming-up programma bij het voorkomen van blessures? Bekijk ook het oefenprogramma ‘VolleyVeilig’ van VeiligheidNL om enkelblessures te voorkomen.
Waar vind ik meer informatie?
In de projectenbundel Sportblessures en de bijbehorende factsheet Sportblessurepreventie staan alle projecten van het programma. Je vindt antwoord op vragen als: Wat is de opzet van het onderzoek? Met welke partijen werken ze samen? Wat is het beoogde resultaat? Hoe gaan ze de nieuwe kennis verspreiden of implementeren? En zijn er al producten opgeleverd? Je kunt ook informatie op de website van ZonMw – op projectnummer – vinden.