Spring naar content

Sport voor kinderen: zwemmen

In Nederland is het vanzelfsprekend dat iedereen kan zwemmen, maar vanaf welk leeftijd kunnen we dat eigenlijk leren? En hoe leren we dat?

Zwemmen van 0-12 jaar

Qua motorische ontwikkeling van een kind is het verstandig om hem of haar niet op zwemles te sturen tot de leeftijd van 5 bereikt is. Er zijn dan twee gangbare zwemlesmethoden waar uit gekozen kan worden: het ABC-diploma en SuperSpetters.

Het ABC-diploma is het meest bekend. Kinderen halen opvolgend hun A- , B- en soms C-diploma. Je kind leert hier eerst de schoolslag en rugslag.

In 2014 heeft de KNZB een eigen zwemlesmethode geïntroduceerd: SuperSpetters. Hierbij worden eerst de borstcrawl en rugcrawl aangeleerd. Kinderen hoeven maar één diploma te halen om veilig te kunnen zwemmen.

Wanneer de basisdiploma’s zijn behaald, kan je kind ervoor kiezen om door te gaan met zwemmen (bijvoorbeeld snorkelen of zwemvaardigheid). Kinderen kunnen er ook voor kiezen om te gaan wedstrijdzwemmen. Natuurlijk zwemmen de kinderen dan tegen hun leeftijdsgenootjes. Voor kinderen tot 12 jaar wordt er wel geadviseerd om het C-diploma te halen voordat ze gaan wedstrijdzwemmen.

Uithoudingsvermogen, snelheid, kracht, motoriek, leersysteem en de beweegstijl zijn de belangrijkste vaardigheden die een kind aanleert bij het zwemmen.

Tijdsbesteding & Kosten

De meeste aanbieders van zwemlessen geven één keer per week les. Zwembaden zijn het hele jaar open. De kosten van een lidmaatschap bij een zwemvereniging kunnen erg uiteenlopen; gemiddeld betaal je €200 per jaar. Zwemkleding kost ongeveer €30 en een zwembril €15.

Bekendheid zwemmen

Wedstrijdzwemmen is, zeker tijdens de Olympische Spelen, erg populair. De laatste decennia hebben verschillende Nederlandse zwemmers en zwemsters medailles gewonnen.

Zwemhelden van ouders: Pieter van den Hoogenband, Inge de Bruijn
Zwemhelden van kinderen: Ranomi Kromowidjojo, Sebastiaan Verschuren

Op verschillende websites is te zien waar de dichtstbijzijnde zwemlessen worden gegeven.

Met je kind naar…

Wat is er nu gezelliger dan met het gezin naar een zwembad of lekker naar de zee? In alle gevallen blijft het kind ook zelf zijn of haar zwemvaardigheden ontwikkelen.