Spring naar content

Agnes Elling

Agnes Elling studeerde bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en promoveerde in 2002 aan de Universiteit van Tilburg (UvT) op een sportsociologisch onderzoek naar sociale in- en uitsluiting in de sport naar sekse en etniciteit (Ze zijn er (niet) voor gebouwd). In 2006 trad zij als senior onderzoeker in dienst bij het Mulier Instituut, waarbij ze vanuit de UvT al vanaf de oprichting was betrokken. Zij maakte van 2008-2011 deel uit van het managementteam en is vanaf 2012 stafmedewerker wetenschapsontwikkeling.

Onderzoeksthema’s waarin Agnes interesse en expertise heeft zijn sportdeelname en sociale in-/uitsluiting naar sekse, etniciteit en seksuele voorkeur; sportloopbanen, betekenisgeving en sociale binding; topsportloopbanen en sociaal welzijn. Zij publiceerde talloze artikelen, rapporten en boeken, waaronder meer dan 15 internationale peer-reviewed artikelen.

Agnes is betrokken bij twee NWO-Sport projecten: ‘Sport in Tijden van Ziekte’ en ‘Van voetbalvrouwen naar vrouwenvoetbal: Een interdisciplinair onderzoek naar de maatschappelijke impact van meidenvoetbal in Nederland’. Van 2004-2011 was Agnes lid van de extended board van de International Sociology of Sport Association (ISSA), waarvoor zij in 2009 het jaarcongres organiseerde in Utrecht. Sinds 2012 is zij lid van het editorial board van het ISSA journal International Review for the Sociology of Sport (IRSS).