Spring naar content

Marcel Rözer

Marcel Rözer werd geboren in Ulft in de Achterhoek op 26 september 1959. Na de Lagere School was er de HAVO aan het Isala College in Silvolde. Vanaf 1977 studeerde hij Engels en Duits aan de Nieuwe Lerarenopleiding in Nijmegen. Vanaf 1985 tot 1990 was hij parttime werkzaam in het onderwijs. Tegelijkertijd was hij mede-eigenaar van collectief café De Cantine in Nijmegen. In 1990 begon hij als sportjournalist voor diverse dagbladen van Wegener Uitgeverijen. 

In 1998 kwam de overstap naar de VPRO, waar hij redacteur werd bij Sportpaleis De Jong. In 2000 begon het voetbalmaandblad JOHAN, en werd Rözer er een van de sportschrijvers. Sinds 2005 is hij zelfstandig ondernemer. Marcel Rözer schreef sindsdien onder meer voor de VPRO-gids, Nieuwe Revu, Vrij Nederland, Onze Wereld en NRC Handelsblad. Ook werkte hij mee aan de ontwikkeling van Just Kick It, een voetbalblad voor de jeugd. 

Anno 2012 maakt Rözer documentaires, schrijft sportboeken en geeft bevlogen lezingen over de wondere wereld van de sport. Sinds 2010 is hij bovendien verbonden aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen waar hij de vertaalslag probeert te maken van wetenschappelijke bevindingen rondom talent-herkenning en ontwikkeling naar vlot leesbare verhalen. In dat kader werkt hij voor Topsport Gelderland, een initiatief van de HAN in samenwerking met het NOC*NSF.

Sinds 2014 is Rözer de vaste presentator van voorheen Kenniscafé NISB Live! en nu Kenniscafé Sport Live! en schrijft en draagt hij incidenteel ook zelf de column voor tijdens dat kenniscafé.

Marcel voetbalt nog steeds en dat is voor hem een levensvoorwaarde. Voetballen als linksbuiten, de wind voelen, het gras ruiken en altijd op zoek naar dat ene moment dat de perfectie benadert. Spelen op links, het blijft het mooiste dat er is.