Spring naar content

Saskia van den Berg

Saskia van den Berg studeerde Voeding en Gezondheid aan de Wageningen Universiteit. In 2002 is zij aangesteld als onderzoeker bij het RIVM in Bilthoven. Op het RIVM voert Saskia al bijna 15 jaar epidemiologisch onderzoek uit op het gebied van leefstijl en gezondheid. Enkele kernwoorden met betrekking tot haar werk zijn in willekeurige volgorde: voeding, bewegen, overgewicht en ADHD.

Zij (mede) publiceerde talloze artikelen en rapporten, waaronder meer dan 15 internationale peer-reviewed artikelen. Vijf van deze artikelen zijn gebundeld in haar proefschrift getiteld “Voeding en Overgewicht. Epidemiologisch onderzoek naar inname, omgeving en genen.”, waar zij in 2016 op promoveerde aan de Universiteit van Utrecht. Saskia is lid van de Nederlandse Acadamie van Voedingswetenschappen en geregistreerd Voedingskundige B.

Een specifiek onderzoeksproject over sport waar Saskia momenteel aan werkt is het monitoren van de Kernindicatoren Sport en Bewegen. In 2014 zijn om en nabij 20 indicatoren door het ministerie van VWS benoemd om de stand van zaken op het gebied van sport en bewegen duurzaam in de tijd te volgen.

Saskia zorgt samen met haar collega’s ervoor dat de meest actuele cijfers online te vinden zijn op Sport en bewegen in cijfers – Op de kaart. Hiervoor wordt samengewerkt met het CBS, VeiligheidNL, Mulier Instituut, Kenniscentrum Sport, SCP en het NOC*NSF die een deel van de cijfers leveren.

Daarnaast berekent Saskia met gegevens uit de Leefstijlmonitor en de Gezondheidsenquête actuele cijfers voor de indicatoren wekelijks sporten, voldoen aan de beweegnormen en aantal uren zitten.