Spring naar content

Afval scheiden en verminderen bij je vereniging begint met dit stappenplan

Thuis scheidt en vermindert bijna iedereen afval. Maar op sportclubs gebeurt dat nog niet, terwijl er veel vandaan komt: gemiddeld 400 kilo kunststof-afval per accommodatie in een jaar. Ook papier, glas en batterijen van verenigingen zijn voor een groot deel geschikt voor hergebruik. Dat bespaart grondstoffen, energie en geld. Hoe kun je met jouw sportclub bijdragen aan een beter klimaat en daar zelfs geld mee verdienen?

Veel sportverenigingen zetten al de eerste stappen in verduurzaming als het gaat om energieverbruik van de accommodatie. Maar het verminderen en scheiden van afval vraagt een andere aanpak. Daarom heeft VANG Buitenshuis, in samenwerking met Phi Factory een stappenplan gemaakt voor sportclubs die daarmee willen beginnen of benieuwd zijn naar de mogelijkheden op het gebied van afval.

Het stappenplan legt je uit waarom het verminderen en scheiden van afval van belang zijn. Zo krijg je inzicht in de samenstelling van afval, afvalpreventie, afvalscheiding, communicatie, afspraken met leveranciers en afvalverwerkers en gedragsbeïnvloeding. Per onderwerp krijg je praktijkvoorbeelden en ‘tips & tricks’. Je kunt gemakkelijk bij een onderwerp beginnen dat voor jouw sportclub het belangrijkste is. Hieronder staan de onderwerpen uit het stappenplan.

Inzicht

Begin je net met afval scheiden? Dan is het belangrijk te weten welke verschillende afvalstromen je op de club hebt. Bekijk de hoeveelheden op de inkooplijst of – als je daar inzage in hebt – de verkoopoverzichten. Ga dan op ‘afvalsafari’. Dit geeft je een goed beeld van de aantallen en soorten afval die in de prullenbak belanden. In het stappenplan vind je een handige lijst waar je deze afvalstromen kunt invullen. Op basis hiervan besluit je wat de meest efficiënte manier is om afval te scheiden.

Preventie

Afval scheiden is heel effectief, maar afval voorkomen is nog beter. Sportspullen kun je hergebruiken en als je nieuwe spullen moet inkopen, kies dan voor de duurzame variant. Wat dacht je van herbruikbare bidons? Dat betekent nooit meer plastic bekertjes in je afvalstroom. Per 3 juli 2021 is het gebruik van veel SUP-producten (Single Use Plastic) verboden. Denk aan plastic bestek, bekertjes en piepschuim bakjes. Hoe dit precies zit en welke alternatieven er zijn, lees je in het stappenplan.

Afvalscheiding

Natuurlijk zal er altijd afval overblijven. Veel van dat afval is geschikt voor recyclen. Als dit afval in één bak belandt, kan het niet goed worden gesorteerd en verwerkt. En dat is zonde. Het is milieuvriendelijker en goedkoper om het afval te scheiden en per afvalstroom apart te laten ophalen. Extra afvalbakken op de juiste plekken maken al snel een groot verschil.

Statiegeld op kleine flessen

Vanaf 1 juli 2021 zit er statiegeld op alle plastic flessen – dus ook de kleine die veel op sportclubs worden verkocht. Sportverenigingen kunnen de flesjes zelf inzamelen, waarbij de opbrengst voor de club is. Een mooie manier om extra inkomsten te krijgen.

Lees meer: Sportverenigingen kunnen geld verdienen met de inname van kleine plastic flessen

Afvalverwerking

Afval scheiden is noodzakelijk, maar soms complex omdat er veel verschillende mogelijkheden zijn. Het stappenplan licht toe hoe je in gesprek kunt gaan met je huidige of een nieuwe afvalverwerker om het afval gescheiden op te halen. Ook zijn er intussen veel duurzame initiatieven die iets goeds doen met al het afval. Door op zoek te gaan naar sportclubs of andere organisaties in de buurt, kun je samen afspraken maken over het afval en afvalbakken.

Communicatie en gedrag

Luister ook deel 2 van onze podcast Sport Doet Groen, over het stappenplan voor afvalvermindering op sportclubs. 

Voor het laten slagen van nieuwe afval-initiatieven, moet je de omgeving van je vereniging erbij betrekken en informeren. Een goed intern en extern communicatieplan helpt hierbij. Je kunt informatie delen via social media en je website, of met posters in de kantine en drukbezochte plekken op het sportcomplex. Als je iedereen op de club motiveert, zelf het goede voorbeeld geeft en vertelt hoe gemakkelijk het is, creëer je het juiste gedrag. Zo wordt afval scheiden snel een gewoonte. Hoe meer het thema leeft in de vereniging, hoe meer betrokkenheid. Zo wordt jouw sportclub duurzaam en levert het afval scheiden nog wat op ook.

Meer informatie

Wil je op jouw sportclub aan de slag? Download dan het stappenplan en deel dit met teamgenoten, trainers, vrijwilligers en anderen op de sportclub. Het stappenplan is in april besproken in het webinar van Vereniging Sport en Gemeenten (VSG).