Binnensporten in de koelte dankzij goede isolatie
Op warme zomerdagen, zoals in deze periode, wil je je sporthal graag koel houden. Je kunt de airco aanzetten, maar dat kost natuurlijk veel energie. Het is daarom beter om eerst goed te isoleren. Een oplossing die een stuk zuiniger is! En: In de winter werkt de isolatie precies andersom. Dat houdt het de kou juist buiten. Wanneer weet je of jouw sportaccommodatie goed geïsoleerd is? En hoe zorg je ervoor dat er ook voldoende ventilatie is? We hebben de meest gestelde vragen over isoleren voor je op een rij gezet in de FAQ Isolatie.
Energieverbruik omlaag
We zitten inmiddels volop in de energietransitie: voor 2050 moet de CO2 uitstoot zijn teruggebracht naar nul. Bij steeds meer sportaccommodaties zijn al eerste stappen gezet en zie je bijvoorbeeld de daken al vol liggen met zonnepanelen. We voorzien steeds meer in onze eigen energiewinning. Maar laten we naast de aanbodkant ook eens naar de vraagkant kijken. Hoe kunnen we er ook voor zorgen dat we minder energie nodig hebben? De aller duurzaamste energie is nog altijd de niet verbruikte energie. Je kunt al veel bereiken met het installeren van bewegingssensoren gekoppeld aan de verlichting, of werken met tijdschakelaars. Maar de meest effectieve maatregel is nog altijd isolatie. Je pakt je accommodatie goed in.
Warmteoverdracht beperken
Isoleren is eigenlijk niets meer dan het tegengaan van warmteoverdracht. Een simpele vergelijking: Wanneer je hete thee in een kop doet, wordt de kop al snel heel warm en moet je oppassen dat je je vingers niet brandt. Maar na een kwartiertje is je thee wel helemaal afgekoeld. Doe je de thee in een thermosbeker, blijft de thee warm en kun je de beker gewoon vastpakken. Met isolatie in muren of daken is het basisprincipe eigenlijk niet anders. Maar toch komt er wel iets meer bij kijken. Je wilt bijvoorbeeld absoluut niet dat er vocht in je dubbele wanden met isolatiemateriaal komt. En in een ruimte waar gesport wordt, is een goede ventilatie met aanvoer van frisse lucht heel belangrijk. Hoe je zo’n ruimte toch goed kunt isoleren, leggen we je uit in de FAQ.
Antwoorden per thema
Het team Duurzame Sportsector van Kenniscentrum Sport & Bewegen heeft het voorwerk voor je gedaan en de meest gestelde vragen (de frequently asked questions, de FAQ) op een rijtje gezet en voorzien van praktische antwoorden. Ook zijn de vragen ingedeeld per thema, om het nog makkelijker te maken. Staat jouw vraag er niet tussen? Of wil je na het doorlezen van de vragen en antwoorden meer weten of advies? Wij staan voor je klaar via info@kenniscentrumsportenbewegen.nl en 0318-490900.
Wat wil je nog meer weten?
Na de FAQ Zonnepanelen en de FAQ Warmtepompen, is dit de derde in de serie FAQ’s die we voor eigenaren van sportaccommodaties samenstellen. En er volgen er nog meer, waaronder een FAQ voor led verlichting. Heb jij een suggestie voor een ander onderwerp? Laat het ons dan ook weten. We wensen je veel succes met de verduurzaming van jouw sportaccommodatie!