Spring naar content

Er wordt hard gewerkt aan verduurzamen Bredase sportaccommodaties

Breda heeft zich ten doel gesteld om in 2020 over alle binnensportaccommodaties gemiddeld twee energielabelstappen te maken. Judith van Nuland, projectleider Verduurzaming Gemeentelijk Vastgoed bij de gemeente Breda, vertelt hoe dit duurzaamheidsproject wordt aangepakt..

“Breda telt 63 binnensportaccommodaties; van gymzalen en tennishallen tot zwembaden en een skatepark. Ze zijn voor een deel in het bezit van de gemeente. Bij die gemeentelijke binnensportaccommodaties voeren we maatregelen door die een terugverdientijd hebben van maximaal 20 jaar.

Judith van Nuland (foto: Gemeente Breda)

Maatwerkrapport

Van elk pand is een maatwerkrapport gemaakt: wat is de huidige staat, welk onderhoud staat de komende jaren gepland, wat is het huidig verbruik? Daarna wordt een afweging gemaakt tussen de energiebesparing en het beschikbare onderhoudsgeld.

Een voorbeeld, wanneer vijf jaar geleden de conventionele verlichting is vervangen door energiezuinige lampen, levert de stap naar led-verplichting maar een klein voordeel op. Die aanpassing kan wel wachten. De stap naar trippelglas van dubbelglas is ook niet zo groot, maar daarbij is er maar één kans om het aan te pakken. Daarna duurt het weer veertig jaar, voordat kozijnen opnieuw in aanmerking komen voor groot onderhoud.

Zestig procent verdient zichzelf terug

De kosten van de verduurzaming bedragen ongeveer 20 miljoen euro en worden voor 30 procent betaald uit de onderhoudsgelden. Zestig procent van de investeringen verdient zichzelf terug door lagere energielasten en subsidies voor bijvoorbeeld zonnepanelen.

Daarnaast heeft de gemeenteraad een budget gegeven van 1,5 miljoen euro dat we op bijzondere momenten inzetten, bijvoorbeeld voor gebouwen die de potentie hebben om energieneutraal te worden. Zo hebben we dat voor elkaar gekregen met sporthal De Drie Linden. Energieneutraal dankzij zonnepanelen, een zonneboiler en warmtepomp. Ook verduurzaming van monumenten kost net wat meer geld.

Voor indoor sportaccommodaties die geen eigendom zijn van de gemeente hebben we een energiescan ingezet. Voor verenigingen is het een uitdaging om ‘handen’ te regelen en ontbreekt vaak de kennis hoe iets aan te pakken. We hebben hen geholpen en zo ontzorgd.

Daarna volgde een subsidieregeling die investeringen ondersteunde met een terugverdientijd van langer dan vijf jaar. Investeringen met een kortere terugverdientijd moeten de verenigingen zelf bekostigen. Achttien verenigingen hebben gebruik gemaakt van de energiescan. Veertien subsidieaanvragen zijn vervolgens toegekend. Subsidie is vooral bestemd voor de aanleg van zonnepanelen en de vervanging van veldverlichting door LED.

Focus op rendabele investeringen

De verduurzaming van de gemeentelijke binnensportaccommodaties zijn bijna allemaal gedaan. Wat echt goed heeft gewerkt is dat we ons gefocust hebben rendabele investeringen op energie. Die focus zie je bij veel gemeenten niet. Daarbij hadden we toen een wethouder die vastgoed, sport, duurzaamheid en financiën in zijn portefeuille had. Hij kon direct doorpakken waar ik andere gemeenten zie stoeien met verschillende portefeuilles: wie geeft wat toe?

En we hebben keuzes durven maken. Het is makkelijk even te wachten en kijken hoe verduurzaming zich ontwikkelt. We gingen het gewoon doen. Als het anders uitpakt, lossen we dat later wel creatief op, maar ondertussen besparen we nu al energie en reduceren we de CO2-uitstoot.”

Meer tips en verhalen zijn te vinden op www.duurzamesportsector.nl