Spring naar content

FAQ Led-verlichting: Verlicht jouw energierekening met led

De zomer loopt op zijn eind en het wordt weer vroeger donker. De verlichting langs de sportvelden gaat daarom eerder aan. Loopt de energierekening dan ook meteen weer flink op? Met de juiste led-verlichting hoeft dat niet. In deze FAQ over led-verlichting leggen we het allemaal uit.

Bekijk de FAQ Led-verlichting

Bij sportaccommodaties, vooral die met velden of banen buiten, is de verlichting de grootste kostenpost op de energierekening. Wist je dat je tot wel 60% op deze kosten kunt besparen, door te switchen naar led-lampen? De moeite waard dus om te kijken naar de mogelijkheden voor jouw sportaccommodatie. Omdat je voor investeringen in led ook in aanmerking komt voor subsidie, hebben veel nieuwe aanbieders de markt betreden. Hoe weet je of je goede kwaliteit koopt? En wat is het verschil tussen bijvoorbeeld Lumen en Lux? In deze FAQ leggen we je het allemaal uit.

Mastverlichting voetbalveld
Bron: Signify

Verlichting alleen waar en wanneer nodig 

Een ander voordeel van led-verlichting is dat je het precies zo kunt instellen als je wilt. Wordt er op een half voetbalveld training gegeven? Dan hoef je ook alleen die helft te verlichten. Ook kun je ervoor zorgen dat de lichtbundels maximaal op het veld komen en zo min mogelijk ernaast. Wel zo prettig voor alle omwonenden, zowel mensen als dieren.

Heeft jouw sportclub nog van die traditionele gasontladingslampen, die eerst een tijdje moeten opwarmen voordat ze voldoende licht geven? En als ze net uit zijn gezet, moeten ze eerst helemaal afkoelen voordat je ze weer opnieuw kunt aanzetten. Ook dat is met led-lampen verleden tijd. Je kunt ze op ieder moment aan of uit zetten en ze geven ook direct de gewenste hoeveelheid licht. En dat is natuurlijk ook handig voor de verlichting binnen.

kinderen aan het trainen op het voetbalveld
Bron: Signify

Antwoorden per thema

Het team Duurzame Sportsector van Kenniscentrum Sport & Bewegen heeft het voorwerk voor je gedaan en de meest gestelde vragen (de frequently asked questions, de FAQ) op een rijtje gezet en voorzien van praktische antwoorden. Ook hebben we de vragen ingedeeld per thema, om het nog makkelijker te maken.

Staat jouw vraag er niet tussen? Of wil je na het doorlezen van de vragen en antwoorden meer weten of advies? Wij staan voor je klaar via info@kenniscentrumsportenbewegen.nl en 0318-490900.

Wat wil je meer weten?

De FAQ Led-verlichting is de vierde in de serie FAQ’s. Kijk ook eens naar de FAQ Zonnepanelen, de FAQ Warmtepompen en de FAQ Isolatie.

Heb jij een suggestie voor een ander onderwerp? Laat het ons dan ook weten. Meer informatie over verduurzamen vind je op www.duurzamesportsector.nl.

We wensen je veel succes met de verduurzaming van jouw sportaccommodatie!