Golfbaan Stippelberg bestrijdt plastic afval met een eigen thermosbeker
Je denkt als ondernemer bij het verduurzamen van jouw accommodatie misschien direct aan grote, dure ingrepen. Maar ook de kleine beetjes helpen, laat Golfbaan Stippelberg in Bakel zien. Zij begonnen met het verminderen van plastic wegwerpflesjes op hun club.
Dorine Daemen, directeur van de golfbaan in Bakel, stoorde zich al langer aan de grote hoeveelheid plastic flesjes bij het afval. “Daar zit intussen statiegeld op, maar dat was twee jaar geleden nog niet zo. En golf is een sport waarbij je veel drinkt, zeker als het warm is. Onze leden staan lang op de baan en er gaan heel wat flesjes water en sportdrank doorheen.”
Herbruikbare beker
Voor het terugdringen van ‘single use plastics’ bedacht Dorine een actie. “We hebben een thermosbeker ontworpen met ons logo erop. De beker is er in verschillende kleuren en hij houdt water koel en koffie en thee warm. Alle leden kregen een beker van ons, natuurlijk met de vraag of ze die voortaan willen gebruiken in plaats van plastic flesjes.”
Plastic in Nederland
Jaarlijks gaan in Nederland zo’n 900 miljoen kleine plastic flessen over de toonbank. 100 miljoen van deze flesjes belanden als zwerfafval in het milieu. Daarom zit er sinds 1 juli 2021 statiegeld op kleine plastic flessen.
Ook mag je als ondernemer geen producten met ‘single use plastic’ (SUP) zoals bestek en bekertjes meer verkopen in jouw accommodatie. Je mag wel je bestaande voorraad opmaken. Lees hier meer over de regels omtrent SUP-producten.
Challenge voor saamhorigheid
De beker is niet alleen een statement dat de golfbaan wil bijdragen aan duurzaamheid, maar ook een leuk cadeau om de leden te bedanken voor hun loyaliteit, legt ondernemer Dorine uit. “We hebben een campagne verzonnen rondom de bekers om ze te promoten en om het saamhorigheidsgevoel op de club te vergroten. De challenge was: hoe ver kun je komen met je beker? Neem hem mee en fotografeer hem op een originele plek. We hebben foto’s van de bekers overal in Nederland, Europa en zelfs in Tanzania gekregen.”
Het blijft niet bij de leden, want de beker is ook te koop in de clubwinkel. “Dat vinden ouders bijvoorbeeld leuk voor hun kinderen. En we doen de beker ook in de lunchpakketten van gasten die bij ons een golf met lunch-arrangement boeken.” Zo stimuleert Golfbaan Stippelberg breder het gebruik van een herbruikbare beker.
Financiering uit eigen middelen
Hoewel het geen gigantische investering is, moest de club toch ruim 1.000 bekers uit eigen middelen financieren. “Maar het gaat ons niet om het bedrag”, zegt Dorine. “Het is een bedankje en een blijvend aandenken. En hoewel je er niet aan ontkomt dat mensen ook nog wegwerpflesjes gebruiken, is het toch onze kleine bijdrage aan het plastic-afvalprobleem.”
Voor een volgende investering in duurzaamheid, zoals ledverlichting, moet de club eerst sparen. Dorine: “Dat is duur, dus die kosten spreiden we. We vervangen verlichting die stuk is door led en zo komt stap voor stap het hele terrein aan de beurt.” En intussen gaan ze in Bakel door met kleine stapjes. “We vervangen eind dit jaar ons interieur, waarbij we de oude tafels hergebruiken. Deze worden geschuurd en in een andere kleur gelakt. Dat is ook hergebruik en dus duurzamer en goedkoper dan nieuwe meubels aanschaffen.”
Een laatste tip voor minder afval
Wil je als sportondernemer meer doen om afval te verminderen? VANG Buitenshuis en Phi Factory schreven een stappenplan om sportclubs op weg te helpen met het organiseren van afval reduceren en beter scheiden. De tips zijn ook interessant voor jou als sportondernemer. Download het stappenplan.
Platform Ondernemende Sportaanbieders
Het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) ondersteunt ondernemers en hun brancheorganisatie bij een gezamenlijke, duurzame sporttoekomst. In deze serie artikelen van POS laten we ondernemers uit diverse branches aan het woord over hoe zij hun accommodatie verduurzamen. Zo dragen we samen bij aan de Routekaart Verduurzaming Sport en de klimaatdoelstellingen.