Spring naar content

Korfballers van Wit-Blauw verduurzamen in jubileumjaar de hele accommodatie

Korfbalvereniging Wit-Blauw uit Kampen heeft in coronatijd haar accommodatie verduurzaamd. En het bleef niet bij de kantine, kleedkamers en velden. De vereniging zet ook in op gezonde voeding en nieuwe gebruikers van de accommodatie. Tip van de bestuurders: “Durf je plannen en ambities hardop uit te spreken. Zo krijg je iedereen mee.”

Het begon met plannen om de kantine wat sfeervoller te maken en de kunstgrasvelden te vervangen. Maar korfbalvereniging Wit-Blauw uit Kampen pakte meteen door met duurzaamheid. De club koos in coronatijd voor zonnepanelen, ledverlichting en gezonde voeding in de kantine. Ook zijn er slimme stopcontacten aangebracht, minder koelkasten en diepvriezers in gebruik en invertor airco’s die zowel warmte als kou afgeven. “Je moet veel investeren, maar je krijgt er ook veel voor terug”, zegt bestuurslid Marwin van den Burg.

Wit-Blauw is één van de twee korfbalverenigingen in Kampen. De club heeft zo’n 300 leden en gebruikte de coronatijd voor spreekwoordelijk achterstallig achterhoud, op en rond het veld. “De technische commissie heeft veel werk geleverd. We hebben een duidelijk beleidsplan en werken met pedagogische en technische coördinatoren, en de trainers van de jeugd zijn ook seniorenspelers. Onze accommodatie is doordeweeks twee keer en op zaterdag in gebruik. De trainingen zijn op dinsdag en donderdag. Zo kunnen bijvoorbeeld de jeugdtrainers na de training zelf trainen en houden we zoveel mogelijk rekening met onze leden.”

Buitenschoolse opvang

Marwin van den Burg (links) en Fred Smit

Het feit dat de accommodatie meer niet dan wel wordt gebruikt, zette Wit-Blauw aan het denken. “Zeker in de zomermaanden staat onze accommodatie leeg en ook in andere maanden is er niet dagelijks wat te doen. Terwijl maatschappelijke organisaties soms zitten te springen om ruimte. Zo is hier inmiddels twee keer in de week buitenschoolse opvang actief. Ze maken gebruik van onze kantine en de velden. Ook huurde een grote scholengemeenschap in coronatijd ruimtes. Zo hebben we meer plannen om de accommodatie duurzamer in te zetten.”

Het gedachtegoed van brede duurzaamheid kreeg vorig jaar verder vorm. Zoals zoveel sportverenigingen had ook Wit-Blauw voorbeelden van hoe het níét moet. Zoals het ruim van tevoren verwarmen van de kantine, koelkasten die amper werden gebruikt – maar toch het hele jaar aanstonden. “We kunnen nog niet van het gas af, want dat is een eenmalige investering die wij niet kunnen opbrengen. Met airco’s, zonnepanelen en nieuwe verlichting merken we wel dat de vaste lasten omlaag gaan”, zegt actief lid Fred Smit, die met broer Bas veel werk verrichtte tijdens de verbouwing.

100 jaar

De veranderingen bij Wit-Blauw begonnen medio 2020 – het jaar dat de vereniging officieel 100 jaar bestond. Dat jubileum vieren en erbij stilstaan kon niet. In plaats daarvan gingen de korfballers met zijn allen aan de slag. Het resultaat, in april 2021: een nieuw kunstgrasveld, nieuwe veldverlichting, een nieuw dak en dakbedekking met daarop 31 zonnepanelen en een geheel verbouwd clubhuis met een nieuwe keuken, sponsorhome en bestuurskamer. Marwin: “Natuurlijk hebben we nog wensen: de kleedkamers verder opknappen en die van ledverlichting voorzien. Ook ook dat zullen we realiseren.”

Het bestuurslid noemt het “heel belangrijk” dat de veranderingen lokaal zijn gerealiseerd. “De gunfactor is hier groot. Als je zoiets lokaal doet, kun je veel voor elkaar betekenen. De twee hoofdsponsors VDK en Green Organics hebben ook veel voor ons gedaan. Met de vele vrijwilligers hebben we dit prachtige eindresultaat voor elkaar gekregen. Ook andere sponsors hebben bijgedragen met het leveren van producten en diensten. Daar willen we als Wit-Blauw steeds meer naar toe: sponsoring met een gesloten portemonnee.”

Gezonde voeding

Wit-Blauw is ook deelnemer aan het landelijke project KV Vers – gezonde voeding in de korfbalkeuken. “Bij KV Vers draait het om een andere kantinebeleving. Een verantwoord assortiment, maar ook aandacht voor roken, alcohol, uitstraling en gastvrijheid van de kantine als thuishonk van de vereniging”, zo is te lezen op de website van korfbalbond KNKV. Het project levert een aantal modelkantines op voor een gezondere sportomgeving. Naast voetbalverenigingen die al een pilot draaien, is Wit-Blauw een van de twee deelnemende korfbalverenigingen.

Leden konden door de maatregelen tegen corona geen gebruik maken van onder andere de zaal, vertelt Marwin. “Dat is elk winterseizoen wel een dingetje, want we zitten dan soms in zaaltjes die je eigenlijk geen sportzaal mag noemen. Het zorgt voor een enorme versnippering van de vereniging. We gaven leden dus een deel van de contributie terug, maar bijna iedereen gaf aan het een goed idee te vinden om dat geld te investeren in de keuken. Hoe mooi is dat?”

Energie

De leden van Wit-Blauw verdienen sowieso een pluim, vinden Marwin en Fred. “Toen we onze online ledenvergadering hadden, waren er zo’n tachtig leden, die allemaal heel enthousiast waren over onze plannen. Dat is natuurlijk supergaaf en gaf veel energie. Als er klussen waren, was er soms zoveel animo dat we in coronatijd vrijwilligers weer naar huis moesten sturen. Corona heeft ook niet gezorgd voor ledenverlies. Wel is het belangrijk dat je instapt op het juiste moment, dus als de flow er is. Wat ook enorm van belang is als sportvereniging: durf je plannen en ambities hardop uit te spreken. Zo krijg je iedereen mee.”