Spring naar content

SDDL is nog elke dag trots op prijs meest duurzame sportaccommodatie

Onder d’n Plag, het sportpark van SDDL uit het Brabantse Demen, mag zich al ruim een half jaar Sportaccommodatie van het jaar 2022 noemen. De prijs werd in mei al in ontvangst genomen, de trots is er nog iedere dag bij Ruud Megens. Hij is onder meer bestuurslid accommodatie van de vereniging die voetbal en korfbal aanbiedt. “We hebben kracht en kennis verenigd met een geweldig resultaat.”

SDDL bestaat uit zo’n 350 leden en werkt nauw samen met VV Ravenstein. Dat moet wellicht leiden tot een fusie, maar zover is het nog niet. Een nieuwe naam is er al wel: Vesta’19, omdat sinds 2019 al samen gevoetbald en gekorfbald wordt. Dat maakt dat die vereniging nu zo’n 650 leden telt. Er wordt op dit moment nog gebruik gemaakt van twee sportparken. De duurzaamheidsprijs heeft betrekking op de sportaccommodatie van SDDL.

Geen beren op de weg

“We zijn zo’n tien jaar geleden begonnen. Onze accommodatie was erg verouderd en het dorpshuis, zo’n 500 meter verderop was ook niet meer van deze tijd. De gemeente Oss zei toen van: ga maar samen aan de slag. En dat hebben we gedaan”, trapt Ruud af, die zichzelf omschrijft als technische vraagbaak. “Dat heeft ook met mijn werk te maken, want ik houd mij dagelijks bezig met duurzame energie en besparingstrajecten. Ik heb toen een groepje gevormd van zo’n zeven man, want je moet en kunt het niet alleen. En belangrijk: je moet er wel positief in staan en geen beren op de weg zien.”

“Ons uitgangspunt was dat de basis goed moest zijn. Dat betekende een duurzame, energiezuinige accommodatie met een hoge isolatiewaarde, maar ook dat het allemaal betaalbaar zou blijven en wetend dat zo’n project echt stapje voor stapje gaat. Op die manier zijn we gestart. En dat deden we niet alleen. Ook de gemeenschap in Over d’n Dam heeft enorm bijgedragen. Als het ging om crowdfunding om bepaalde investeringen te doen en zeker ook op het gebied van zelfwerkzaamheid.”

Koelkasten en kloktijden

“Het gebouw is in 2012 in gebruik genomen, het was in die tijd allesbehalve energieneutraal. In 2015 legden we de zonnepanelen erop, toen hadden we al wat energie over. In 2016 kwam er een luchtwaterpomp, als vervanger van de cv-ketel. En zo zijn we doorgegaan, ook met ‘kleine’ dingen zoals het kritisch kijken naar het stroomverbruik van bijvoorbeeld koelingen en diepvriescombinaties. Kunnen ze niet uit als het niet nodig is? We hebben het omgedraaid. Als het nodig is, laten we een extra koelkast draaien. Zo zetten we steeds kleine stapjes.”

“Dat is wel een continu proces en wat heel belangrijk is: blijf het monitoren. We hadden opeens een piek in het energieverbruik. Zijn we op zoek gegaan naar de oorzaak. Toen bleek dat de kloktijden nog verkeerd stonden.” Het moet gezegd, Onder d’n Plag is niet alleen multifunctioneel inzetbaar. Zo zijn er maar liefst vijftien plaatselijke verenigingen in actief: van toneelvereniging tot handwerkclub en van drumband tot korfbal en voetbal. De sportaccommodatie is ook duurzaam aan alle kanten. Uiteraard zijn bij de realisatie circulaire materialen gebruikt, zelfs de tafels en lambrisering zijn van hergebruikt hout, ook liggen er zonnepanelen op het sedumdak en is het hele gebouw met een houten constructie, inmiddels van het gas af.

Oogstgenoten en Kookgenoten

Maar er is meer. “In coronatijd is een moestuin ontstaan, waarbij biodiversiteit hoog in het vaandel staat. Daar doen zo’n 40 gezinnen aan mee. Ze noemen zich Oogstgenoten en halen hier hun eigen groente vandaan. Daaruit zijn weer de Kookgenoten ontstaan. Een groepje dat onder andere recepten deelt en af en toe samen kookt.”

Dorpshuis Onder d’n Plag – officieel heeft het de naam Huis van Ontmoeting & Sport – is eigenlijk nooit af, ondanks dat het in 2012 dus al officieel geopend werd. “We zijn nu rondom de sportaccommodatie bezig om te kijken of we daar evenementen kunnen organiseren. Zo willen we een theaterheuvel, een natuurspeelplaats en voedselbos realiseren. Zeg maar een groot evenemententerrein dat we voor veel verschillende doeleinden kunnen gebruiken”, schetst Megens de nabije toekomst.

Zelfredzaamheid

De huidige situatie van de Brabantse sportaccommodatie in de gemeente Oss, was voor de vakjury in ieder geval voldoende om SDDL de eretitel sportaccommodatie van het jaar 2022 te geven. En dat de gemeente trots is op wat er allemaal bij de club gebeurt, werd duidelijk toen juist beleidsambtenaar Wiljan Mentink, SDDL attent maakte op die verkiezing.

“Ze zeggen dat wij hét voorbeeld zijn van zelfredzaamheid, gemeenschapszin, multifunctionaliteit en verduurzaming. Dat is mooi om te horen en het is nog mooier om daar een prijs voor te krijgen. Daarvoor hadden we Dirk Megens benaderd. Hij was leraar van het jaar en kon een prima pitch houden bij de verkiezing in Burgum. En met succes dus. We zijn er als vereniging en gemeenschap nog steeds superblij mee.”

Fotofinish

Naast SDDL waren ook EGS’20 uit Escharen en KV Tempo uit Alphen aan den Rijn dit jaar genomineerd. “Wat SDDL zo bijzonder maakt is hoe breed ze het thema duurzaamheid omarmd hebben. Bijvoorbeeld door de aanleg van een eigen moestuin en de aandacht voor biodiversiteit. Inspirerend is daarnaast hoe zij de leden en inwoners van de omliggende dorpen motiveren om zelf ook aan de slag te gaan met duurzaamheid. Het was een fotofinish waar SDDL uiteindelijk als winnaar over de streep kwam”, zo luidde het juryrapport. De prijs werd in 2022 voor de derde keer uitgereikt.

Sportaccommodatie van het jaar 2023

Eerdere winnaars van de titel voor Sportaccommodatie van het jaar zijn Angerlo Vooruit en FC Burgum. Intussen is de verkiezing voor de meest duurzame sportaccommodatie van het jaar 2023 geopend. Schrijf jouw sportclub in!