Spring naar content

Tennisvereniging Randenbroek heeft al energielabel A, maar kan nog meer besparen

Kenniscentrum Sport & Bewegen, een van de ondertekenaars van de Routekaart Verduurzaming Sport, heeft voor vijf sportverenigingen laten onderzoeken hoe zij kunnen voldoen aan de klimaatdoelstellingen voor 2050. Vier van de vijf zou dat rendabel lukken. In deze serie belichten we de vijf onderzochte sportaccommodaties. Dit is de derde: tennisvereniging Randenbroek uit Amersfoort.

Energielabel A

LTV Randenbroek is sinds de jaren ’80 gevestigd in hun huidige pand in Amersfoort en heeft al aardig wat verbeteringen gedaan. Zo is in 2017 de veldverlichting vervangen door ledverlichting en is in 2020 het dak volledig geïsoleerd. Daardoor heeft de tennisvereniging nu energielabel A. Valt er nog meer te verbeteren? Ja, zo blijkt uit de energiescan van projectontwikkelaar CFP Green Buildings. Die stelde twee scenario’s op waarbij de club het energieverbruik tot 53% kan verminderen.

Verbeterscenario

LTV Randenbroek heeft de afgelopen jaren al een aantal maatregelen genomen voor lager energieverbruik. Met een slimme thermostaat en aanwezigheidsdetectie voor de verlichting zou het energieverbruik nog verder terug kunnen. Ook de aanschaf van ledverlichting en de installatie van zonnepanelen dringen het verbruik terug met 43%. Deze maatregelen zijn in vijf jaar terugverdiend.

Visionair scenario

Ook een accommodatie zonder gas is binnen handbereik voor LTV Randenbroek. Zonnecollectoren kunnen het water voor de douches verwarmen, HR++ beglazing kan het huidige glas vervangen en de club kan overstappen op een warmtepomp. Met deze maatregelen bovenop het verbeterscenario bespaart de vereniging 53% op het huidige energieverbruik. Met subsidies – zoals de SDE++ en BOSA – bedraagt de terugverdientijd voor dit scenario 10 jaar.

De terugverdientijd voor alleen het plaatsen van een warmtepomp ligt boven de economische levensduur. Daarom is het verstandig om dit systeem pas te installeren op een natuurlijk moment, bijvoorbeeld bij een defecte gasgestookte cv-ketel. Dat reduceert de terugverdientijd aanzienlijk.

Ilmar Bouwer, consultant bij CFP Green Buildings

Besparing is hoger dan financieringslasten

CFP heeft heeft enkele scenario’s uitgewerkt voor de financiering van de voorgestelde maatregelen. Denk aan financiering uit eigen middelen, crowdfunding, ledenobligaties en de mogelijkheid tot leasen of huren. Als de eigen middelen niet toereikend zijn, kan de club kiezen voor een financiering. Stichting Waarborgfonds Sport (SWS) biedt de mogelijkheid van een borgstelling voor investeringen in een sportaccommodatie. Onder andere BNG, Triodos, ABN AMRO en Rabobank zijn aangesloten bij dit initiatief en verstrekken leningen met een lage rente en aantrekkelijke voorwaarden. Zo valt de jaarlijkse besparing hoger uit dan de financieringslasten.

Energiereductie en gezondheid

LTV Randenbroek is behalve tennisclub ook een sociale ontmoetingsplaats voor haar leden. In de kantine zijn vaak veel mensen voor een hapje en een drankje. Dat is een mooie kans om de gezondheid te verbeteren naar de standaarden van WELL. Denk aan het stimuleren van gezond eten, allergie-labels en een eigen moestuin of fruitbomen.

Lees ook: