Spring naar content

Verduurzaam je sportvereniging: zo pakt TTV Luto het aan

Veel sportverenigingen kunnen de energierekening niet meer betalen, nu deze drie tot vijf keer hoger is dan verwacht. De noodzaak om je sportaccommodatie te verduurzamen wordt daarmee steeds groter. Tafeltennisvereniging Luto (TTV Luto) greep de coronatijd aan om duurzame maatregelen te treffen. “Alleen al door het toepassen van ledverlichting verbruiken we zo’n 50% minder stroom. Daarnaast proberen we extra leden aan ons te binden, zodat we de kosten voor een lidmaatschap niet hoeven te verhogen. Dit samen maakt dat we als vereniging deze energiecrisis kunnen opvangen.”

Energie besparen met ledverlichting

De sportaccommodatie van TTV Luto was niet zo duurzaam, bleek uit een energiescan. Deze scan werd aangeboden door de gemeente Tilburg. Bestuurslid Herman Meeuwissen vertelt over hun pand uit 1914: “De energiescan gaf veel informatie. Veel zaken, zoals de isolatie en installaties, konden worden verbeterd. Op basis van de terugverdientijd en financiële haalbaarheid voor de vereniging, hebben we beleidsmatig gekozen voor verduurzaming.”

De logische eerste stap was het aanpassen van alle verlichting. Door ledverlichting te installeren werd direct 50% minder stroom verbruikt. “Omdat een groot deel van de offerte naar arbeidskosten ging, hebben we gekeken naar de inzet van vrijwilligers. Het materiaal is los ingekocht en een groep handige leden heeft alle verlichting vervangen. Dat scheelde veel kosten én is goed voor de samenhorigheid van de club.”

Energie besparen als sportvereniging: zo doet TTV Luto het

Kies het juiste moment

“In ons verduurzamingsbeleid hebben we gekeken naar het juiste moment om te verduurzamen. Binnenkort moet het dak worden gerenoveerd. Dat is voor ons hét moment om dakisolatie aan te brengen, dat scheelt in de kosten. Daarna willen we zonnepanelen plaatsen, zodat we onze eigen energie kunnen opwekken.”

Naast ledverlichting installeerde de vereniging een warmteterugwinningsinstallatie (WTW). Deze heeft als functie om de warmte terug te winnen uit de lucht die je anders naar buiten zou blazen. De verse lucht van buiten wordt voorverwarmd, waardoor je minder hoeft te stoken. Ook is de luchtbehandelingsinstallatie vervangen. 

Acht tips voor meer grip op je energiekosten

De energieprijzen zijn gestegen. Een enorme last voor veel sportclubs en -ondernemers. Maar wist je dat je vandaag al kunt beginnen met energie besparen? Wij geven je acht tips om meer grip te krijgen op je energiekosten.

Financieren van verduurzaming

Er zijn veel mogelijkheden om verduurzaming te financieren. TTV Luto maakte gebruik van de Rabobank-actie (een donatie van € 3.000,-), een lening via het Klimaatfonds en de inzet van eigen middelen. Door beleidsmatig te kiezen voor verduurzaming worden de kosten meer verspreid. Een energiecrisis zoals we nu kennen, kan zo beter worden opgevangen omdat het energieverbruik al een stuk lager ligt. 

Tips om te starten met verduurzamen

“Ik zou andere sportverenigingen dringend aanraden om een duurzaamheidsbeleid te formuleren. Door te verduurzamen reduceer je je energieverbruik en daarmee kosten. En dat is essentieel in deze tijd”, zegt Herman Meeuwissen, bestuurslid TTV Luto. 

Ons advies luidt daarom: start vandaag nog. Ook zonder grote investeringen kun je stappen zetten naar een duurzame accommodatie. Deze eerste stappen vragen een minimale investering:

  • Isoleer de warmwaterleidingen. De leidingen verliezen onderweg warmte, door ze te isoleren beperk je het warmteverlies. Buisisolatie koop je bij de bouwmarkt en is gemakkelijk aan te brengen.
  • Loop eens een rondje door je accommodatie en voel waar het tocht. Door alle gaten en kieren te dichten voorkom je dat er warmte uit je accommodatie lekt. 
  • Zorg dat je radiatoren maximaal warmte af kunnen geven. Isoleer de muur aan de achterkant (zo verlies je geen warmte aan de muur) en zorg dat er niks voor de radiatoren staat. 

Is er budget beschikbaar om grotere stappen te zetten? Kijk dan of je je dak, vloer, ramen of gevel kunt isoleren. Hier is vaak de grootste winst te behalen. 

Subsidies voor het verduurzamen van jouw sportvereniging

Wanneer je je sportvereniging gaat verduurzamen, kun je gebruik maken van subsidies. Via de BOSA kun je bijvoorbeeld tot 30% subsidie krijgen. Er zijn subsidies voor ledverlichting, zonnepanelen, isolatie en warmtepompen. De subsidiewijzer van Kenniscentrum Sport & Bewegen geeft inzicht in landelijke subsidies.