Verduurzaam jouw sportaccommodatie met een serious game
Kenniscentrum Sport & Bewegen ontwikkelde samen met partners RVO en VSG een serious game over de verduurzaming van sportaccommodaties. In 20 minuten vergroot je daarmee jouw kennis én ervaar je of het je lukt om in de (fictieve) gemeente de duurzaamheidsdoelstellingen van 2030 te halen. In deze blog vertelt Sigrid Postema over de ontwikkeling van de game.
Het jaar 2020 begon voor de sport met een bijzondere mijlpaal: op 23 januari werd de Routekaart Verduurzaming Sport ondertekend. Dit was ook het startsein voor de VSG Duurzaamheidstour. Daarbij gingen we met beleidsambtenaren uit het hele land in gesprek over de verduurzamingsopgave in hun gemeente, in het bijzonder voor de sport.
Hoe ver gemeenten hiermee zijn, verschilt enorm. Sommigen zitten al volop in de uitvoering, anderen werken nog aan de Transitievisie Warmte. Wie bij een gemeente in de lead is qua verduurzaming van sportaccommodaties, varieert ook: de beleidsambtenaar duurzaamheid, de manager vastgoedbedrijf, de sportambtenaar. Of combinaties daarvan.
Opmerkingen en vragen die we vaak horen van gemeenten:
- Waar begin ik?
- En hoe?
- En wie moet ik hier allemaal bij betrekken?
- Ken ik wel alle opties?
- En hoe weet ik of we nu voor de lange termijn de juiste keuzes maken?
Verduurzaming ervaren
Over 10 jaar moet – conform het Klimaatakkoord – de CO₂ uitstoot gehalveerd zijn. Hoog tijd dus om de eerste stappen te gaan zetten. Zo is bij Kenniscentrum Sport & Bewegen het idee ontstaan om je het verduurzamingsproces tot 2030 te laten ervaren. Met: Verduurzaming: Een serious game!
Op de Duurzaamheidstour en de Vakbeurs Sportaccommodaties ben ik bij deelnemers en bezoekers gaan polsen of er draagvlak was voor een serious game. En ik kreeg positieve reacties. Ook hebben we snel een team van experts gevormd: Rick Brounen namens VSG, Rik van Kraaij en Thomas van Houten namens RVO en Michael Poot namens Kenniscentrum Sport & Bewegen. We hebben Tinqwise Immersive aangehaakt voor de ontwikkeling en het bouwen van de game. Inmiddels zaten we al volop in de lockdown, dus deze online game is ook volledig online ontwikkeld. Best een uitdaging!
Van idee naar game
Na het bepalen van de scope en de maximale duur van de game, is onze fictieve ‘gemeente Watertoren’ ontstaan. Dit is een representatieve, middelgrote gemeente met 6 sportaccommodaties.
Volgende stap: de inhoud van de game bepalen. Tijdens de online meetings konden de experts zich uitleven in een enorm excelbestand. Al snel vlogen de investeringsbedragen, CO₂ besparingen, terugverdientijden, bouwjaren en gasverbruiken over mijn beeldscherm.
Ook hebben we een aantal incidenten uitgewerkt, die onverwachts op je pad kunnen komen bij een sportaccommodatie, zoals stormschade en lekkages. Deze incidenten hebben we zoveel mogelijk op werkelijke gebeurtenissen gebaseerd. Dus misschien herken je er wel één!
Om de speeltijd binnen de 20-25 minuten te houden, konden we niet alle scenario’s en bedragen tot in detail in de game verwerken en hebben we de keuzes gemaakt. Kill your darlings. Zo ontstond een compact verhaal, waarin alle thema’s op gebied van verduurzaming van sportaccommodaties aan bod komen: energietransitie, energiebesparing, circulariteit, veldbeheer en klimaatadaptatie.
Testen, testen, testen
Toen kon het echte bouwen beginnen en ontvingen we na een paar weken de link voor de eerste testversie. Omdat al het andere werk ook gewoon doorliep, was het best een uitdaging om tijd in te plannen om er goed voor te gaan zitten en de game te gaan testen.
En wanneer je de game eenmaal voor je ziet, heb je toch weer nieuwe ideeën en wensen voor aanpassingen. Terugverdientijden werden bij nader inzien toch aangepast, nieuwe functies werden bedacht, noem maar op. We hebben het Tinqwise Immersive soms behoorlijk lastig gemaakt!
Eind september vonden we de testversie goed genoeg om te demonstreren tijdens een breakout sessie op de VSG Online Kennisdag Sport & Accommodatie, een spannend moment! We kregen goede feedback en enthousiaste reacties. Yes, we zijn op de goede weg.
Het ontwikkelen ging door en in oktober hebben we de game ook laten testen door een aantal beleidsambtenaren van diverse gemeenten en een paar adviesbureaus. Ook dit leverde waardevolle feedback op, die allemaal is verwerkt. Heel veel dank daarvoor!
Al gamend leren, serieus!
De feestdagen komen er weer aan en de spelcomputers en games vliegen de (online) winkels uit. Ook in de sport speelt gamification een steeds grotere rol. Kenniscentrum Sport & Bewegen gaat daarom haar team specialisten uitbreiden met een specialist Esports. Dus waarom niet ook een game over de verduurzaming in de sport?
We nodigen je van harte uit om de game te gaan spelen. Dit kan op je pc, je tablet of je smartphone. Vergroot in 20 minuten je kennis over verduurzaming en ervaar of het jou lukt om voor 2030 alle doelstellingen te halen. Hint: rustig aan doen is geen optie! Wil je weten hoe jij het doet ten opzichte van je collega’s? Stuur hen dan de link. Heel veel succes en word game changer in verduurzaming!
Speel mee
SPEEL DE GAMEWe horen heel graag hoe je de game hebt ervaren en of het je nieuwe inzichten heeft gegeven. Laat je ons dit weten? Stuur een mail naar info@kenniscentrumsportenbewegen.nl o.v.v. Game verduurzaming. We kijken uit naar je reactie.