Vind duurzame oplossingen voor een toekomstbestendige sportaccommodatie
Iedereen kent de noodkreten over de hoge energieprijzen. Als eigenaar of beheerder van een sportaccommodatie wil je graag in actie komen, maar zie je door de bomen het bos niet meer. In dit artikel laten we je zien hoe je zelf in actie kunt komen en waar je onafhankelijke informatie kunt vinden. Van direct besparen op je gasverbruik tot een handig stappenplan om van een ambitieus idee tot een succesvol verduurzamingsproject te komen.
Direct besparen op je gasverbruik
Het kabinet heeft laten weten op welke manier het actie onderneemt om mensen tegemoet te komen in de gevolgen van de hoge energieprijzen. Daar lees je over in dit nieuwsbericht. Het kan zijn dat er voor jouw situatie geen compensatiemaatregelen zijn. Begin dan zelf met de eerste stappen naar verlaging van je energierekening, door te besparen op je gasverbruik. In onderstaande video geven we je tips hoe je direct op je gasrekening kunt besparen zonder hoge investeringen.
Verduurzamen, wie is aan zet?
De eerste stap is gezet en waarschijnlijk zie je direct verschil in je energierekening. Dat stimuleert om verder te verduurzamen. Ook heb je het gevoel dat je geen tijd hebt, maar aanpassingen doorvoeren met stoom en kokend water is in de regel niet duurzaam. Dus ga meteen, maar stap voor stap, aan de slag en begin met de het beantwoorden van deze belangrijke vraag: wie is de eigenaar van de sportaccommodatie die je wilt verduurzamen?
Het is belangrijk te weten wat de eigendomsverhoudingen van je sportaccommodatie zijn. Die zijn van invloed op investeringen, onderhoud, risico’s en financiële voordelen bij het verduurzamen. Regelmatig is er verschil in eigendom van clubgebouwen, kleedkamers, lichtmasten, velden en parkeerplaatsen. Neem de tijd om dit goed uit te zoeken en voorkom verrassingen achteraf.
De whitepaper Verduurzamen, wie is aan zet helpt je om tot antwoorden te komen op onderstaande vragen:
- Wie betaalt en neemt het risico van de verduurzamingsmaatregelen?
- Wie is er verantwoordelijk voor onderhoud en beheer?
- Wie profiteert van de financiële voordelen?
Van ambitieus idee tot een succesvol project
Nu je weet wie aan zet is, kun je aan de slag om van je ambitieuze verduurzamingsplannen een succesvol project te maken. Het is best een complexe opgave om je sportaccommodatie te verduurzamen. Daarom hebben we een stappenplan geschreven waarmee je in zes stappen van initiatief tot evaluatie komt.
Een goed begin is het halve werk: in de initiatieffase omschrijven we het belang van een goede start. Vervolgens kom je met het opstellen van een projectplan tot een kennis- en kostenoverzicht, zodat je toets- en beslismomenten kunt vastleggen met alle betrokkenen en verantwoordelijken. Daarna start je met de onderzoeksfase. Deze sluit je af met fase vier: besluitvorming. Die betreft het offertetraject en financiering.
Welke subsidies kun jij aanvragen?
Als je gaat investeren in verduurzaming van een sportaccommodatie, kun je gebruikmaken van verschillende subsidies. Zo zijn er subsidies beschikbaar voor ledverlichting, zonnepanelen, isolatie en warmtepompen. De subsidiewijzer van Kenniscentrum Sport & Bewegen geeft inzicht in de landelijke subsidies op het gebied van duurzaamheid.
Als je de voorgaande stappen hebt doorlopen, kun je overgaan tot de realisatiefase. En: het is belangrijk om altijd af te sluiten met de een evaluatie. Is het project met succes afgerond? Vergeet dan niet om het succes van verduurzaming te vieren.
Sport NL Groen
Wil je inzicht in de maatregelen die passen bij jouw accommodatie? Of wil je in contact komen met gratis energiecoaches die jou op weg kunnen helpen?
Ga dan naar Sport NL Groen. Hier krijg je duurzaamheidsadvies, informatie over landelijke en regionale subsidies en financieringsmogelijkheden. Je kunt daarna zelf kiezen hoe je wiltl verduurzamen en met welke partijen.