Zo helpt IJFC IJsselstein de afvalberg te verkleinen
Zo min mogelijk afval produceren, dat is waar de IJsselsteinse voetbalclub IJFC naar streeft. “We kunnen allemaal ons steentje bijdragen om de afvalberg te verkleinen, daarom is het zo belangrijk om hier ook als sportvereniging aan mee te werken”, zegt penningmeester Kevin Wallenburg.
Afvalstromen in beeld
Welke afvalstromen hebben wij binnen onze vereniging? En hoe kunnen wij deze beter beheersen? Voor een antwoord op deze vragen meldde IJFC zich aan voor een afvalpilot van VANG Buitenshuis, de KNVB en Seenons. Deze pilot bestond onder andere uit een afvalsafari. Hierin werd alle afval van één dag letterlijk op tafel gegooid en uitgezocht. Zo krijg je inzicht in je afvalstromen. Met dat inzicht kun je bepalen waar je je kunt verbeteren.
“De eerste stap die wij daarna hebben gezet is het uitbannen van plastic wegwerpartikelen”, vertelt Kevin Wallenburg. “Plastic drinkbekers, snackbakjes en dergelijke. Deze hebben wij vervangen door hard plastic bekers, papier- en rietsuikerbakjes.”
Naast het terugdringen van plastic scheidt de club haar afval. Maar dat is niet altijd even makkelijk. Naast de medewerking van je leden, heb je een afvalverwerker nodig om plastic flesjes, restafval, papier en karton, oliën en glaswerk gescheiden in te zamelen. Dat vraagt om goede afspraken.
Drie tips: welke afspraken kun je maken met afvalverwerkers?
- De meeste clubs laten een afvalinzamelaar langskomen om het restafval op te halen. Bekijk dit contract eens. Is dat nog passend? Zijn er nu meerdere inzamelaars voor verschillende stromen?
- Je kunt ook kijken naar de mogelijkheden om je afval gezamenlijk met andere sportaccommodaties in te zamelen. Dat zorgt voor meer volume en kan schelen in de kosten.
- Ook zijn er naast grote inzamelaars kleine initiatieven die voor een klein bedrag een kleine stroom afval ophalen.
Lees alle tips voor afspraken met afvalverwerkers
12.000 koffiebekers per jaar
“De volgende stap die we daarin zetten is het vervangen van onze wegwerpkoffiebekers. Ook al zijn ze van papier, ze bevatten ook plastic. We verbruiken er elk jaar zo’n 12.000, die allemaal op de afvalberg belanden. Die gaan we vervangen door herbruikbare, hard plastic koffiebekers. Zo proberen we steeds minder afval te produceren.”
Dit zijn mooie oplossingen, maar ze zijn niet zomaar doorgevoerd. “Bij de keuzes die je maakt, houd je er natuurlijk rekening mee wat het kost. De ene maatregel is zo geregeld, terwijl anderen om een investering vragen. Zoals de koffiebekers: het kost eenmalig wat om ze aan te schaffen, maar in de loop der jaren zullen we hier juist op besparen.”
Een mooie toevoeging aan deze oplossing is het AquaFox-systeem. Daarbij wordt een extra kraantje in de spoelbak geplaatst die automatisch water en zeep toevoegt. Zo kun je de glazen snel spoelen, zonder dat dit veel extra werk kost. Met deze oplossing hoef je dus geen aparte afwasmachine aan te schaffen, wat je veel kosten en water bespaart.
De uitdagingen
Naast een financiële overweging vragen deze maatregelen ook om gedragsverandering bij vrijwilligers en leden. “Als projectgroep kun je wel wat willen, maar je moet ook je leden en vrijwilligers meekrijgen. Om dit tot een succes te maken, proberen we het ze zo makkelijk mogelijk te maken. Bijvoorbeeld: je afval perfect scheiden is lastig omdat de leden het zelf moeten doen, maar je kunt het wel zo goed faciliteren dat het bijna geen moeite meer kost.”
Tips voor je eigen sportvereniging
Wil jij ook afval verminderen op jouw sportclub? Dan kun je het stappenplan afval verminderen erbij pakken. Je wordt op weg geholpen aan de hand van zes stappen:
- Inzicht in afval
- Afvalpreventie
- Afvalbakken en -scheiding
- Afspraken met afvalverwerkers
- Communicatie
- Gedrag
De beste tip die IJFC kan geven: “Start vandaag nog. Denk na over de stappen die je kunt zetten en welke je misschien al heel gemakkelijk kunt doorvoeren.”