Spring naar content

De Nationale Klimaatweek: wat doe jij al voor een duurzame sportaccommodatie?

Dagelijks word je geconfronteerd met de berichten over de grote stijging van de energielasten die op ons afkomen. Daarmee is de urgentie voor het besparen van energie en het inzetten van duurzame energiebronnen groter dan ooit. Tijdens de Nationale Klimaatweek wordt hier landelijk veel aandacht aan besteed. Een mooi moment om ook binnen jouw club te starten met verduurzamen. 

De Nationale Klimaatweek

Vanaf 28 oktober t/m 5 november zijn er overal in het land activiteiten om jou te inspireren. Zo werken we samen aan een beter klimaat. Het team van Duurzame Sportsector duikt deze week in verschillende seminars, congressen en masterclasses. Jij vindt op deze website alles over energiebesparing en het opwekken van duurzame energie, toegespitst op de sportsector. Zo kun je met verschillende producten je eigen klimaatweek organiseren. 

Zo kun je energie besparen

Jouw sportaccommodatie besteedt vast een groot deel van de begroting aan energiekosten. Met de stijging van de energiekosten groeit dit aandeel nog verder. Je kan natuurlijk heel eenvoudig starten met besparen, door het uitschakelen van apparaten wanneer  ze niet gebruikt worden. Denk aan de koeling van de blikjes wanneer het clubhuis dicht is of verlichting die blijft branden. Dat klinkt als een open deur, maar loop maar eens door je accommodatie en kijk hoeveel apparaten er nog aan staan. Lees dit artikel  voor meer tips over goedkoop energie besparen. Als je grotere stappen wilt zetten, waar begin je dan? Je kunt een goede start maken met het Stappenplan sportverenigingen of voor gemeenten Leidraad verduurzamen sport vastgoed. Hier lees jes tap voor stap hoe je jouw sportaccommodatie(s) kunt verduurzamen.

De kosten en besparingen van jouw sportaccommodatie

Als je jouw sportaccommodatie gaat verduurzamen wil je ook weten wat de investeringen en opbrengsten zijn. De Rekentool Verduurzaming Sportaccommodaties geeft eenvoudig inzicht in de mogelijkheden, kosten en opbrengsten van het verduurzamen van je sportaccommodatie. 

Verduurzaming is meer dan alleen de energietransitie

Samen kunnen we zorgen voor een beter klimaat. Als we niet steeds nieuwe producten kopen, gebruiken en weggooien zetten we de eerste stap Daarom is het belangrijk om verantwoord om te gaan met de producten die we gebruiken in de sport. Denk bijvoorbeeld aan het scheiden en verminderen van afval, zoals beschreven in het artikel Afval scheiden en verminderen bij je vereniging begint bij dit stappenplan

Daarnaast geeft Milieuvriendelijk Veldbeheer inzicht in het duurzaam onderhouden van sportterreinen. Ook dit kan op een manier die niet belastend of vervuilend is voor de omgeving, nu en in de toekomst. 

Wat wordt jouw eerste stap…?