Spring naar content

Deze drie clubs maken kans op de titel Sportaccommodatie van het jaar

Sportvereniging SDDL uit Demen, korfbalvereniging Tempo uit Alphen aan den Rijn en voetbalvereniging EGS’20 uit Velp zijn de drie kanshebbers voor de titel Sportaccommodatie van het jaar 2022. De prijs wordt dit jaar voor de derde keer uitgereikt en is een initiatief van NOC*NSF en Kenniscentrum Sport & Bewegen. De winnaar wordt op 11 mei bekend gemaakt tijdens een feestelijke uitreiking bij FC Burgum, de winnaar van 2021. 

Sportclubs zijn goed bezig

In de beoordeling heeft de jury niet alleen gekeken naar de maatregelen die getroffen zijn rondom energiebesparing. Ook keken ze naar hergebruik van materialen, afvalbeheer, milieuvriendelijk veldbeheer, multifunctionaliteit in het gebruik van de accommodatie en de cohesie met de wijk. Naast het grote aantal 58 inzendingen is het niveau van de aanmeldingen dit jaar ongekend hoog. Er kwamen aanmeldingen binnen vanuit veel verschillende sporten. Het bewijs dat de sportwereld zich steeds bewuster wordt van hun aandeel in een duurzame toekomst! 

Waarom zijn deze clubs genomineerd?

De sportaccommodatie van sportclub SDDL uit Demen is één grote CO2-opslag. Ze hebben bij de bouw gebruik gemaakt van circulaire materialen, in zowel bouw als inrichting. De accommodatie is multifunctioneel inzetbaar. Van een drumband tot jeugdwerk, de accommodatie wordt door veel verschillende doeleinden gebruikt. En een mooie plus: de club heeft een eigen groentetuin. 

Bij voetbalvereniging EGS’20 is verduurzaming geïnitieerd vanuit de club, wat volgens de jury erg waardevol is. Ze hebben gekozen voor een compacte bouw (per definitie minder energiegebruik) en fuseerden van drie locaties naar één. Ook wordt hier breed gebruik gemaakt van de accommodatie (sport, BSO, AZC) en is de club bewust bezig met gezonde voeding. 

Korfbalvereniging Tempo bouwde geen nieuwe accommodatie, maar koos voor herontwikkeling voor de huidige locatie. Uitgangspunt was daarbij een zo duurzaam mogelijke renovatie. De communicatie rondom dit project naar de leden was helder en de samenwerking met de gemeente intensief. Verder gaan ze bewust met afval om, een belangrijk punt om niet te vergeten in je verduurzamingsproces. 

Complimenten van de jury

De vakjury bestaat uit Bert van Oostveen, directeur-bestuurder Kenniscentrum Sport & Bewegen, Irene Eijs, bestuurslid NOC*NSF, Remco Hoekman, directeur Mulier Instituut en Judith Maas, directeur SDG Nederland. We vroegen hen naar de aanmeldingen van dit jaar:

Judith Maas: “Sportaccommodaties hebben niet alleen hun best gedaan om klimaatneutraal te worden, ze kijken ook naar onderwerpen als biodiversiteit, sociale inclusie en integratie. Dat is mooi om te zien. De drie genomineerde locaties hebben een voorbeeldfunctie in hun omgeving, en het laat zien dat iedereen, of je nu een grote of kleine organisatie bent, met een groot of klein budget, met de Sustainable Development Goals (SDG’s) aan de slag kan.”

Bert van Oostveen: “Ondanks de zware coronaperiode voor de sportsector, laten deze sportclubs zien dat ze gaan voor duurzame en toekomstbestendige  sportaccommodaties en daarmee bijdrage leveren aan een vitale en sociale samenleving. Zoveel inschrijvingen en zo een hoge kwaliteit, dit is 100% winst voor de sport.”  

Remco Hoekman: “Het niveau was dit jaar bijzonder hoog. Dat heeft me verrast. Deze verenigingen hebben duurzaamheid echt omarmt en het optimale eruit gehaald. Ik was toch benieuwd wat verenigingen hierop hadden gedaan met alle coronabeperkingen en problematieken die daarbij horen. Hebben ze nog wel de financiële mogelijkheden en ligt nog wel de prioriteit bij duurzaamheidsopgaven? De verkiezing heeft laten zien dat duurzaamheid nog steeds op de agenda staat en het levert weer tal van mooie voorbeelden die een inspiratiebron kunnen zijn voor andere verenigingen.”

Sport NL Groen

Wil je als club vandaag al aan de slag met verduurzamen? Op Sport NL Groen krijg je duurzaamheidsadvies en kun je zelf kiezen hoe je wilt verduurzamen en met welke partijen.