Spring naar content

Deze vijf clubs maken kans op de titel Sportaccommodatie van het jaar 2023

Vandaag zijn de genomineerden bekendgemaakt voor de titel van Sportaccommodatie van het jaar 2023. De vijf overgebleven kanshebbers zijn: C.K.C. Rheko uit Rheden, O.N.T. uit Opeinde, Stichting Randori uit Klaaswaal, TCD Hummelo en v.v. Hellendoorn. Op 10 mei wordt de winnaar bekendgemaakt bij SDDL in Demen (de winnaar van vorig jaar). Dit jaar reiken we de prijs voor de vierde keer uit.

Grote variatie in de inschrijvingen

Meer dan zestig clubs schreven zich dit jaar in voor de prijs. De diversiteit aan sporten was groot. Daaruit maken we op dat steeds meer sportclubs met verduurzaming bezig zijn. Het is duidelijk dat succesvolle verduurzaming een (langdurig) proces is dat vraagt om een stevige visie en verankering binnen de club. De jury heeft alle sportaccommodaties op vijf criteria beoordeeld:

  • Duurzaam energiegebruik (energiebesparing, -opwek en -opslag);
  • Duurzaam materiaalgebruik (afvalbeheer en circulariteit);
  • Duurzame omgeving (biodiversiteit, klimaatadaptatie en gewasbescherming);
  • Multifunctionaliteit (maximaal gebruik van de sportaccommodatie)
  • Communicatie  (hoe deel je je verduurzaming met je leden en je omgeving).

Waarom zijn deze vijf clubs genomineerd?

Korfbalvereniging C.K.C. Rheko laat een duidelijke visie zien met haar zeven jaar geleden opgerichte duurzaamheidscommissie. De vereniging betrekt haar leden via onder andere crowdfunding bij de verduurzaming van de club, maar brengt ook gedragsverandering in gang door gezondere voeding aan te bieden in de kantine en te stimuleren minder water te gebruiken tijdens het douchen.

Voetbalvereniging O.N.T. uit Friesland durft de nek uit te steken voor duurzaam energieverbruik. Deze vereniging maakt zelfs gebruik van innovaties voor het hergebruik van water en heeft een open terrein waar de jeugd altijd terecht kan om te sporten.  

Stichting Randori doet als kleine vereniging alles wat ze kan. Samen met haar leden heeft deze judovereniging de dojo gerenoveerd met gerecyclede materialen. De sportaccommodatie is van grote sociale betekenis voor haar omgeving.  

Van nestkasten tot vlechthagen, van natuurpoelen tot insectenhotels: motorsportvereniging TCD Hummelo heeft biodiversiteit en verduurzaming van haar sportaccommodatie hoog op de agenda staan. Dankzij de verduurzamingsmaatregelen verbruikt de club  zo’n 83% minder energie dan voorheen.  

Voetbalvereniging v.v. Hellendoorn is een schoolvoorbeeld voor duurzaam energieverbruik. Met een duidelijke visie op het besparen en opwekken van energie heeft zij haar sportaccommodatie gerenoveerd. Hergebruik van materialen en samenwerking met leden en vrijwilligers hebben bijgedragen aan een gerenoveerde duurzame sportaccommodatie.

Uitreiking

De komende maanden stellen we de genomineerden verder voor. Op 10 mei is de uitreiking van de prijs voor Sportaccommodatie van het jaar 2023 bij de winnaar van 2022, SDDL uit Demen. De feestelijke uitreiking wordt gecombineerd met een inhoudelijk programma. Als geïnteresseerde kun je deelnemen aan diverse kleedkamersessies en een rondleiding door de winnende accommodatie van vorig jaar. Meer informatie volgt.

Over de verkiezing

De sportsector gaat verduurzamen en wil in 2050 CO2 arm zijn. Dit hebben NOC*NSF en Kenniscentrum Sport & Bewegen afgesproken, samen met de andere ondertekenaars van de Routekaart Verduurzaming Sport. Goed voorbeeld doet volgen en biedt daarnaast inspiratie. Daarom hebben NOC*NSF en Kenniscentrum Sport & Bewegen de prijs voor de beste Sportaccommodatie van het jaar in het leven geroepen. Hierin wordt gekeken naar hoe clubs zich inzetten om hun sportaccommodatie zo breed mogelijk te verduurzamen. 

Vorig jaar werden korfbalvereniging Tempo, voetbalvereniging EGS ‘20 en voetbalclub SDDL genomineerd. SDDL ging naar huis met de titel