Spring naar content

€ 425,3 miljoen beschikbaar voor het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed

Eigenaren van bestaand maatschappelijk sportvastgoed, zoals zwembaden en sporthallen, kunnen gebruikmaken van de subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) om sportaccommodaties te verduurzamen.

De regeling gaat op 3 juni open. Het is al mogelijk om je conceptaanvraag voor te bereiden via MijnRVO. Er is een budget van € 452,3 miljoen beschikbaar. Bij het uitvoeren van één, twee of drie maatregelen is het subsidiebedrag minimaal € 5.000. Voor een integraal project is dat € 25.000. Op alle aanvragen is een maximum van € 1,5 miljoen van toepassing.

Voor wie

De DUMAVA-regeling is bestemd voor eigenaren van maatschappelijk vastgoed. Dat zijn meestal gemeenten. Het budget van € 452,3 miljoen is een behoorlijke verhoging ten opzichte van de vorige tranche. Deze tranches bereikten binnen een dag hun subsidieplafond. Zorg dus dat je aanvraag al klaar staat in de RVO-portal. Mocht het nu niet lukken bij deze ronde subsidie te krijgen, zorg dan dat je alle informatie paraat houdt voor een volgende tranche die gaat komen. 
Als je sportaccommodatie gebruik kan maken van de subsidieregeling BOSA, dan kun je géén gebruik maken van de DUMAVA-regeling.

Wijzigingen DUMAVA-regeling

Het is voor de derde keer mogelijk om DUMAVA-subsidie aan te vragen. Om het maatschappelijk vastgoed sneller en efficiënter te verduurzamen zijn onderstaande wijzigingen doorgevoerd. De belangrijkste wijzigingen zijn:

  • Het maximale subsidiebedrag per aanvrager is verlaagd naar € 1,5 miljoen. Hierdoor kunnen meer aanvragen worden gedaan.
  • Het budget voor de aanvragen is verhoogd naar € 452,3 miljoen.
  • 70% van het totale budget is bestemd voor integrale renovaties.
  • De officiële maatregelenlijst is aangepast Het wordt bijvoorbeeld makkelijker om te investeren in energieopslag en de voorwaarden voor PV-panelen zijn aangescherpt. 

Bekijk alle maatregelen in de Maatregelenlijst Subsidieregeling DUMAVA.

Direct aan de slag en alle informatie op één plek

Wil jij direct aan de slag om je conceptaanvraag in te voeren? Lees op deze pagina alles over de voorwaarden, hoogte van de subsidie en een uitgebreid stappenplan. 

Welke subsidies kun jij aanvragen?

Als je gaat investeren in verduurzaming van een sportaccommodatie, kun je gebruikmaken van verschillende subsidies. Naast de subsidieregeling DUMAVA zijn er nog vele andere subsidies beschikbaar. 

De subsidiewijzer van Kenniscentrum Sport & Bewegen geeft inzicht in de landelijke, provinciale en lokale subsidies op het gebied van duurzaamheid.