Spring naar content

IPC Leden Keuren Nieuwe Classificatiecode Goed

Het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) heeft op vrijdag 17 mei de nieuwe IPC Classificatiecode 2025 goedgekeurd. Toepassing van deze code moet de classificatiesystemen en -processen binnen de Paralympic Movement verbeteren. De code treedt in januari 2025 in werking. Met de code wordt er gestreefd naar standaardisatie en harmonisatie, terwijl flexibiliteit blijft bestaan voor specifieke behoeften van verschillende parasporten.

Belangrijke wijzigingen:

  • Verificatie van onderliggende gezondheidscondities
  • Beoordeling van in aanmerking komende beperkingen
  • Beoordeling van minimale beperkingscriteria
  • Beoordeling van sportklasse
  • Versterkte bepalingen voor het hele classificatieproces

Daarnaast is er een nieuwe internationale standaard geïntroduceerd voor het reguleren van beleid omtrent opzettelijke misleiding.

Proces van herziening
De 2025 IPC Classification Code gaat vanaf januari 2025 van kracht voor alle internationale federaties, met uitzondering voor de federaties behorende aan de Paralympische winterspelen. Voor de wintersporten gaat de code in juli 2026 van kracht . Voor de Paralympische Spelen van Parijs 2024 en de Winterspelen van Milaan-Cortina 2026 geldt de huidige IPC Classificatiecode 2015.

De herziening van de IPC Classificatiecode 2015 begon in januari 2021 en werd geleid door de tweevoudig Paralympiër Scott Field met zijn team. Voor de herziening heeft meer dan 80% van de 200+ leden van de IPC hun aandeel geleverd. Ook is er veelvuldig contact geweest met atleten, classifiers, het IPC gouverning board, IPC athletes counsel en erkende internationale en nationale federaties. Jitske Visser, voorzitter van de IPC Athletes’ Council, prees de betrokkenheid van de atleten tijdens het herzieningsproces en benadrukte de positieve impact van de nieuwe code op de ontwikkeling en carrières van para-atleten.

Lees het volledige artikel op de website van IPC: IPC News.