Jongste EU commissaris voor sport kan aan de slag
De nieuwe EU Commissaris voor Sport wordt Glenn Micallef uit Malta. Hij is met zijn 35 jaar de jongste van alle nieuw aan te stellen commissarissen. De ‘hearing’ in het Europees Parlement heeft hij goed doorstaan, waarbij hij zeker de onderwerpen sport en het Erasmus-programma aandacht gaf.
Micallef was tot voor kort stafchef van het kabinet van de president van Malta. Hij krijgt de portefeuille Intergenerational Fairness, Youth, Culture and Sport. Het feit dat sport nu ook in de benaming van zijn functie staat, is iets waar de Europese sportsector ook voor heeft gepleit dit jaar. Dat was namelijk eerder nog niet het geval. Kenniscentrum Sport & Bewegen heeft aan dit pleidooi bijgedragen via de koepelorganisatie TAFISA.
Ervaring in bestuur van voetbalclub
Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft hem een flinke opdrachtbrief meegegeven, zoals eerder gepubliceerd in het nieuwsbericht ‘Nieuwe kandidaat-commissaris EU voor sport moet aan de bak’. Leden van het Europees Parlement konden hem eerst schriftelijke vragen sturen, waarop hij uitgebreid heeft geantwoord. Daaruit blijkt onder andere dat Micallef vice-voorzitter van een lokale voetbalclub op Malta is geweest, en mede op basis van die ervaring geeft hij aan dat via sport(clubs) kinderen en jongeren vaardigheden kunnen opdoen voor hun verdere leven. Hij wil zich inzetten voor betere toegang tot hoogwaardige sportlessen en goede sportaccommodaties in Europa. Hij wil ook prioriteit wil geven aan meer sportparticipatie, juist door mensen uit kwetsbare groepen.
Beweegrichtlijnen en Erasmus-programma
Andere actiepunten die hij noemt zijn een mogelijke update van de beweegrichtlijnen, sportdiplomatie en versterking van het Europees Sport Model. In het bijzonder noemt hij daarbij de ondervertegenwoordiging van vrouwen in sport en sportbesturen en het tegengaan van schaduwzijden van de sport, zoals corruptie en doping.
Na afloop van de hoorzitting op 4 november constateerde Nela Riehl, voorzitter van de Europese parlementscommissie CULT – daar (nu) nog geen sport in de naamgeving – dat het constructief en vruchtbaar was, waarbij Micallef ook de controversiële vragen niet uit de weg was gegaan.
In zijn beantwoording heeft hij volgens Riehl laten merken dat hij het Erasmus-programma heel belangrijk vindt en ook het welzijn van jongeren en de aandacht voor diversiteit in zijn portefeuille.
Sport voor betere gezondheid in Europa
In zijn mondelinge antwoorden heeft hij benadrukt dat de sport voor iedereen is en dat gelijkheid, solidariteit en tolerantie – de waarden uit het Europees Sportmodel – leidend zijn. Dat zei hij onder meer naar aanleiding van vragen van parlementsleden over seksisme richting vrouwen in de sport en participatie van transgender atleten aan sportwedstrijden. Hij heeft verder gezegd dat hij zich wil focussen op sport en beweging als middel om mensen samen te brengen en de gezondheid van EU-burgers te vergroten. Hij noemt de waarde van sport in het kader van bestrijden obesitas en inactiviteit, het verminderen van niet-overdraagbare ziektes en het verbeteren van de mentale gezondheid.
Competitievervalsing en de rol van Malta
Aan de autonomie van sportorganisaties wil hij niet tornen, zolang de Europese wetgeving maar wordt nageleefd en in de uitvoering eerlijkheid en transparantie wordt betracht. In dat kader is het nog pikant dat zijn land Malta zich heeft verzet tegen een gezamenlijke ondertekening van het Macolin-verdrag tegen competitievervalsing (Macolin verdrag). Op een vraag hierover heeft Micallef aangegeven dat hij hier spreekt als kandidaat-commissaris en niet namens een lidstaat. Mogelijk komt dit verdrag opnieuw op de Europese agenda voor ondertekening, maar Micallef lijkt hier volgens ingewijden niet voor te gaan liggen.
De nieuwe ploeg EU commissarissen gaat volgens de huidige planning per 1 december aan de slag, voor een periode van vijf jaar.