Kennissessies Innovatieplatform Duurzame Sportsector in Zuid-Nederland
In april organiseert het Innovatieplatform Duurzame Sportsector vier kennissessies in Zuid-Nederland. De bijeenkomsten gaan over:– het verduurzamen van zwembaden en sporthallen, de openbare ruimte en sportaccommodaties als bron van warmte, water en energie. De kennissessies zijn voor iedereen vrij toegankelijk. Hieronder vind je meer informatie over de verschillende bijeenkomsten.
De sessie zijn in de middag van 13.30 – 17.00 uur. Tijdens alle vier de middagen wordt er een plenaire sessie over circulair en duurzaam aanbesteden, gegeven door Gerben Hofmeijer van PIANOo. Deze wordt aangevuld met een sessie gericht op het thema van die middag. Aansluitend wordt er in een kenniscarrousel dieper op onderwerpen ingegaan. Aan het einde van iedere middag is er ruimte en tijd om te netwerken.
Onderstaand worden de specifieke thema’s, sprekers en locatie per sessie beschreven.
4 April – Zwembaden
In zwembad Glanerbrook in Sittard vertelt Danny Floren van Synarchis alles over subsidiemogelijkheden voor het verduurzamen van zwembaden.
In de kenniscarrousel wordt verder ingegaan op het interne proces binnen de gemeente en het aanbestedingsvraagstuk. Oscar van Hoof van de gemeente Sittard en Marc Vierboom van Synarchis lichten de toegepaste duurzaamheidsmaatregelen bij zwembad de Glanerbrook toe.
9 April – Openbare ruimte
In Sportcomplex De Kragt in Breda geeft Wendy van Kessel een visie op de inrichting van de openbare ruimte.
De kenniscarrousel gaat deze middag verder in op circulair materiaalgebruik, inzicht in het nut, de mogelijkheden en de (sociale) effecten van een beweegvriendelijke omgeving, voorbeelden van goed gebruikte openbare ruimte (door wie en waarom) en ontwikkelkansen.
23 April – Verduurzamen sporthallen
Bas Fukken van BBN adviseurs deelt in Sportcomplex Maaspoort in Breda zijn kennis over, denken over de maatschappelijke waarde van sporthallen (wat ruimte schept voor investeringen). Hij gaat in op TCO (Total Cost of Ownership), restwaarde, afschrijving en multifunctioneel gebruik.
Generieke ontwerpprincipes om circulariteit te bevorderen (Alba Concepts), geluidsarme en isolerende oplossingen (Polyned) en tijdelijke oplossing voor de overbruggingsperiode van een oude naar een nieuwe sporthal (RSI) zijn de thema’s die in de kenniscarrousel worden besproken.
25 april – Sportaccommodaties als bron van warmte, water en energie
Waar loop je binnen de gemeente tegenaan en hoe je daar mee omgaat bij het realiseren van een sportaccommodatie die ook een bron van water, warmte of energie is? Op deze vragen geven we een antwoord tijdens de kennissessie bij korfbalvereniging Rust Roest in Eindhoven. Daarnaast worden de eerste resultaten van het collectorveld bij Rust Roest gepresenteerd door Teun Wouters van Finovi.
In de kenniscarrousel wordt ingegaan op warmte vasthouden d.m.v. een boiler (Newton Energy Solutions), energieopslag middels batterijen (Iwell) en energieopslag bij ijsbanen (Ateps).
Heb jij concrete vragen over jouw situatie? Dan kun je in gesprek met specialisten, ervaringsdeskundigen en je netwerk verbreden op één van bovenstaande thema’s. Wil je aanwezig zijn, schrijf je dan in voor (één van) de kennissessies. Dat kan door een mail te sturen naar richard.migchielsen@kenniscentrumsportenbewegen.nl.
Innovatie Platform Duurzame Sportsector
Circulaire kunstgrasvelden, multifunctionele open sportaccommodaties of een sportpark als energiehub. Om de sportsector sneller te verduurzamen, zijn er slimme oplossingen nodig. Daarom werken we in het Innovatieplatform Duurzame Sportsector samen met gemeenten, bedrijven, kennis- en onderwijsinstellingen aan innovaties, kennisontwikkeling en -deling.
Het Innovatieplatform Duurzame Sportsector is een initiatief van Kenniscentrum Sport & Bewegen, SportInnovator en Vereniging Sport en Gemeenten.