Spring naar content

Ministerie publiceert lijst met uitzonderingen gebruik gewasbeschermingsmiddelen op sportvelden

De landelijke overheid heeft op dinsdag 31 maart lijst gepubliceerd met uitzonderingen voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op sportvelden. Buiten de landbouw mogen professionele gebruikers geen gewasbeschermingsmiddelen toepassen. Een ‘professionele gebruiker’ is een ieder, die een middel buiten de privésfeer toepast. Dus niet alleen aannemers, maar ook gemeenteambtenaren of vrijwilligers die de sportvelden beheren. Op dat verbod geldt een aantal uitzonderingen. Voor sportvelden en de openbare ruimte zijn die uitzonderingen ingeperkt. De uitzonderingen gelden per 1 april 2020.

Een ‘uitzondering’ is gemaakt voor een onkruid, insect of schimmel, waarvoor het gebruik van een gewasbeschermingsmiddel nog onvermijdelijk is, ondanks dat een geïntegreerde gewasbescherming (ook IPM – Integrated Pest Management genoemd) wordt toegepast.

Er is een handreiking beschikbaar, over het beheer van sportvelden met natuurgras in de praktijk. De officiële bekendmaking en het totale overzicht van uitzonderingen vind je hier in de Staatscourant.

Lees ook: Wegwijs in niet-chemische bestrijding sportgrasvelden.