Olympische Spelen als ‘haakje’ voor EU-subsidie Franse sportinfrastructuur
‘Kunnen we ook Europese financiering krijgen voor het renoveren van onze sportaccommodatie?’ Op die vraag krijg je eerder ‘nee’ dan ‘ja’ als antwoord van experts. Maar een voorbeeld uit Frankrijk toont aan dat je soms ook uit Europese fondsen voor regionale ontwikkeling toch een goede financiële injectie kan krijgen voor sportinfrastructuur.
Met het oog op de Olympische Spelen in Frankrijk heeft de gemeente Saint-Julien-Les-Villas, 190 km ten zuidoosten van Parijs, in de regio Grand Est het Fernand Ganne Gymnasium en de bijbehorende faciliteiten gerenoveerd. De helft van de benodigde financiering kwam uit ‘Brussel’. Dit voorbeeld werd onlangs gedeeld in een nieuwsbericht van de Europese Commissie, waarbij het ook laat zien dat een evenement als de Olympische Spelen een aanjager kan zijn voor verbetering van lokale of bovenregionale voorzieningen.
De EFRO-subsidie (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) is onderdeel van het cohesiebeleid. Het Europese cohesiebeleid gaat uit van een plaatsgebonden aanpak, met gedeeld beheer, waarbij lokale stakeholders worden betrokken bij het ontwerp en de uitvoering. Dit zorgt ervoor dat projecten rekening houden met lokale prioriteiten, middelen en omstandigheden. Zo zijn ze beter in staat om groei te ondersteunen, kansen te creëren en het welzijn op de lange termijn te verbeteren. In het kader van het herstel na de coronapandemie, zijn aanvullend fondsen (REACT-EU) beschikbaar gesteld, waarvoor elke lidstaat eigen accenten legt. Zo kan het dat in Frankrijk sportinfrastructuur wél in aanmerking komt en bijvoorbeeld in Nederland hebben we dergelijke voorbeelden niet gezien in de plannen per Nederlandse regio. Toch kan het wel als inspiratie dienen dat ‘out of the box’ denken – niet in eerste instantie vanuit de behoefte van de sport, maar juist vanuit grotere maatschappelijke doelen – wel degelijk wat kan opleveren. Organisaties die dat doen en de krachten bundelen met ervaren subsidie-aanvragers als gemeenten en provincies, kunnen dan soms toch hun kostbare plannen verwezenlijken.
Energieneutraal en nieuwe sportfaciliteiten
Zo ook dus in het Franse departement Aube, waar de stad Saint-Julien-Les Villas een sterke sporttraditie heeft, met ongeveer dertig sportclubs. Het sportcomplex waarvoor subsidie werd aangevraagd, werd in de jaren zeventig gebouwd en in 1995 verbouwd om het groter en veiliger te maken. Dankzij het REACT-pakket van de EU werd het tussen 2022 en mei 2024 volledig gerenoveerd. Daardoor werd het een moderne, hightech sportfaciliteit, die heeft gediend als voorbereidingscentrum voor Olympische atleten en als gastheer voor nationale en internationale wedstrijden.
Het EFRO financierde 5,5 miljoen euro van de totale projectkosten van 11,1 miljoen euro. De muren, vloeren en het dak werden geïsoleerd, deuren en ramen werden vervangen en het dak werd verstevigd en bedekt met achthonderd zonnepanelen. Er is een accupark geïnstalleerd om energie op te slaan, waardoor een energieneutraal gebouw is ontstaan. Er werd ook een clubhuis, eerstehulppost, persruimte, krachttrainingsfaciliteit en een cateringruimte/multifunctionele ruimte toegevoegd.
Doordeweeks delen ongeveer tien sportclubs de sportfaciliteit, die door ongeveer 1500 mensen van alle leeftijden en niveaus wordt gebruikt. De ruimte wordt gebruikt voor activiteiten variërend van basketbal, handbal en volleybal tot yoga en crosstraining.