Samen werken aan een beter bespeelbare grasmat
Hoe komen we tot een beter bespeelbaar natuurgrasveld? Om antwoord op deze vraag te vinden, kwamen vorige week gemeenten en marktpartijen bij elkaar. Tijdens een inspiratiesessie bij voetbalvereniging OJC Rosmalen hebben marktpartijen laten zien welke product -en systeemoplossingen ze in huis hebben voor bovenstaande vraag. Één van de oplossingen is de ontwikkeling van een technische innovatie om advies en analyse van natuurgras beheer beter en makkelijker te maken.
Het Innovatieplatform Duurzame Sportsector organiseerde deze inspiratiebijeenkomst voor het team Beter bespeelbare natuurgrasvelden. Dit team zet zich in ten behoeve van de ontwikkeling van natuurgrasvelden met een hoge en constante bespeelbaarheid. Velden die ook overdag gebruikt kunnen worden. Gemeente Eindhoven, Amsterdam, Den Bosch en Breda zijn in samenwerking met marktpartijen binnen dit team op zoek naar innovatieve oplossingen voor beter bespeelbare kunstgrasvelden.
Tijdens de bijeenkomst vorige week hebben verschillende marktpartijen (Vos Capelle, Barendburgh, Drain Talent, RSI, Tarkett en Holland Innovative) presentaties gegeven. Na deze presentaties is besloten dat de partijen (gemeenten en marktpartijen) in september bij elkaar komen om verder te werken aan de ontwikkeling van een innovatie van Holland Innovative. Zij willen een apparaat met een tool ontwikkelen waarmee je analyse en advies over de status van je grasmat kan krijgen. Deze innovatie is nodig, omdat we zien dat het lastig is om een nieuwe generatie veldbeheerders te vinden. Daarnaast willen zij op een andere manier hun vak uitoefenen. We zien dat de huidige generatie veldbeheerders over veel praktijkkennis en ervaring beschikt die we graag verzamelen en vastleggen in een dergelijke oplossing.
De innovatie is een spinoff van de HIPSter welke in het betaald voetbal al wordt gebruikt. Bij FC Eindhoven zijn de eerste sensoren binnen het amateurvoetbal al in het veld geplaatst. Samen met het expertteam wordt aan de verdere ontwikkeling gewerkt.
Verder hebben we nieuwe inzichten opgedaan als het gaat om verlichting, gebruik van UV-C, monitoring van velden, veredelen van graszaad en zinvol onderhoud van de velden. Al met al een waardevolle dag, die na de zomer een vervolg krijgt om antwoord te vinden op de vraag “Hoe kunnen we dmv samenwerking tot constant en beter bespeelbare grasmatten komen?”
Innovatie Platform Duurzame Sportsector
Circulaire kunstgrasvelden, multifunctionele open sportaccommodaties of een sportpark als energiehub. Om de sportsector sneller te verduurzamen, zijn er slimme oplossingen nodig. Daarom werken we in het Innovatieplatform Duurzame Sportsector samen met gemeenten, bedrijven, kennis- en onderwijsinstellingen aan innovaties. In negen teams wordt gewerkt aan kennisontwikkeling en -uitwisseling. Het overzicht van de verschillende teams en innovaties vind je hier. Deze pagina is nog in ontwikkeling. Het Innovatieplatform Duurzame Sportsector is een initiatief van Kenniscentrum Sport & Bewegen, Sportinnovator en Vereniging Sport en Gemeenten.
Lees hier alles over de teams en de pilots van het Innovatieplatform Duurzame Sportsector.
Wil je meer informatie over het Innovatieplatform Duurzame Sportsector, dan kun je contact opnemen met Richard Migchielsen van Kenniscentrum Sport & Bewegen.
T 06-20995262