Studie Europees Parlement: meer aandacht nodig voor vrijwilligerswerk in de sport
Op donderdag 3 oktober presenteert de Commissie CULT van het Europese Parlement de onlangs gepubliceerde studie “EU education, youth and sport policy – overview and future perspectives”. Deze studie biedt een uitgebreid overzicht van de situatie tot nu toe op het gebied van het EU-beleid op het gebied van onderwijs en opleiding, jeugd en sport.
Zo kan de commissie in de nieuwe samenstelling na de verkiezingen gericht aan de slag. En voor geïnteresseerden is het een goede manier om kennis op te halen over Europees sportbeleid.
Op het gebied van sport is een van de belangrijkste conclusies dat nog steeds voor veel Europeanen sportinfrastructuur – letterlijk of figuurlijk- moeilijk toegankelijk is. Mede daardoor is het percentage inwoners van Europa dat aan de internationale beweegrichtlijnen voldoet nog steeds laag. Voldoende beweging draagt bij aan de preventie van niet-overdraagbare ziektes en verkleint daarmee de zorgkosten.
Het sportbeleid van de EU wordt gestuurd via de driejarige EU-werkplannen voor sport. Daarin wordt de samenwerking met en tussen de lidstaten gecoördineerd om op integriteit en waarden gebaseerde sport in de EU te versterken en bij te dragen aan een meer impactvol sportbeleid.
Het huidige EU-werkplan voor sport 2024-2027 kent drie prioriteiten:
- integriteit en waarden in de sport beschermen;
- de sociaaleconomische dimensie in de sport en de invloed van de omgeving;
- de deelname aan sport en gezondheidsbevorderende lbeweging bevorderen.
Op EU-niveau vinden veel initiatieven plaats met betrekking tot deze prioriteiten. Toch zijn er volgens de onderzoekers aanvullende acties nodig om de resterende uitdagingen aan te pakken. Aanbevolen wordt om zich te richten op:
– Herziening van de EU-richtlijnen voor ‘physical activity’, die van 2008 dateren.
– Verzamelen van gegevens over de redenen waarom vrijwilligerswerk afneemt, en bevorderen van vrijwilligerswerk in de sport.
– Herziening en versterking van de sportdiplomatiestrategie van het Europees Parlement.
Verder kan volgens de studie het Europese sportmodel verder worden ontwikkeld, de rol van sport voor sociale inclusie worden versterkt en de rechten van atleten verder worden ondersteund.
Meer weten? Lees de samenvatting of het hele rapport.
Of kijk donderdag 3 oktober naar de presentatie van het rapport in het Europese Parlement, via deze link (die nu nog niet actief is).