Terugblik Paralympisch classificatie symposium
Op 17 juli organiseerden het AISS en Paralympic Science Support NL het Paralympisch Classificatie Symposium in Amsterdam. Dit symposium vond plaats ter ere van de promotie van Dr. Rafael Muchaxo. Het evenement werd in het Engels gehouden vanwege het internationale karakter van de sprekers. De aanwezige sprekers waren: Dr. Emma Beckman, Dr. David Mann, Dr. Thomas Rietveld, Dr. Rienk van der Slikke en Dr. Ingrid Kouwijzer.
Dr. Emma Beckman: Classificatiesystemen die ongeldig zijn – de grootste bedreiging voor de Paralympische Beweging?
Dr. Emma Beckman presenteerde een overzicht van evidence-based classificatie, een cruciaal element in internationale paralympische sporten sinds de afgelopen 15 jaar. Ondanks dat het de gouden standaard is, zijn deze systemen complex en kostenintensief om wereldwijd te ontwikkelen en te implementeren. Ze onderstreepte het belang van het balanceren van best practices met evidence-based benaderingen en gaf concrete aanbevelingen om huidige classificatiesystemen in de toekomst te verbeteren. Bovendien vroeg Beckman om een kritische blik op het classificatiesysteem in de sport en riep ze op om deze te herzien wanneer iets oneerlijk lijkt.
Dr. David Mann: Het implementeren van evidence-based veranderingen in classificatie voor Para Sports
Dr. David Mann gaf inzicht in het proces van het ontwikkelen van nieuwe evidence-based classificatiesystemen voor Para-sporten. Tijdens zijn presentatie gaf David een inkijkje in het te doorlopen proces van het doen van classificatie onderzoek en de implementatie in de praktijk. Maar hoe moeten deze in de praktijk worden geïmplementeerd? David sprak over de drie stappen stappen van het implementatieproces: 1) ontwikkelingsfase, 2) vertaalfase (implementatie in de praktijk), 3) monitoringsfase (periodieke evaluatie van het systeem).
Mann wees erop dat implementatie ook voor grote uitdagingen kan zorgen. Daarom is het van belang om de onderstaande consequenties goed in acht te nemen:
- Noodplannen voor atleten die hun geschiktheid verliezen: Financiële gevolgen: Mogelijke vermindering of stopzetting van financiering. Impact op prestaties: Gevoelens van ondermijning van eerdere prestaties. Alternatieve mogelijkheden: Aanbieden van kansen in andere sporten.
- Wijzigingen in classificatieregels en -procedures: Aanpassen van classificatieformulieren.
- Herscholing van classifiers: Weerstand van classifiers. Onbekendheid met nieuwe tests. Gebrek aan begrip voor evidence-based classificatie. Onbegrip voor de ‘exclusiviteit’ van Para-sport.
Dr. Thomas Rietveld: Evaluatie van de huidige toevoeging van classificatiepunten bij vrouwelijke rolstoelrugbyspelers
Rolstoelrugby is een unieke gemengde Paralympische sport welke gebruik maakt van een op punt gebaseerd classificatiesysteem om spelers met verschillende niveaus van bovenste ledematen en rompbeperkingen te rangschikken. In de praktijk worden vrijwel nauwelijks vrouwen opgesteld. Mede daarom is er een compensatieregel, waarbij vrouwen een extra 0,5 punt “voordeel” krijgen tijdens wedstrijden. Rietveld benadrukte dat het onderzoek naar rolstoelrugby veelal uitgevoerd wordt met mannelijke participanten. Om deze reden onderzocht hij en zijn team of de 0,5 punt aanpassing wel rechtvaardig is, door de isometrische kracht en sprintprestaties van mannen en vrouwen in het rolstoelrugby te vergelijken.
Verschillen in kracht tussen vrouwen en mannen
- Geen verschillen in aangedane spieren (elleboogextensie)
- Verschillen in gedeeltelijk aangedane en onaangedane spieren (elleboogflexie, schouderflexie-extensie)
- Verschil in duwen-trekken duidt op activiteiten gerelateerd aan rolstoelrugby (pakken en blokkeren)
- Verschillen zijn duidelijker bij spelers met hoge puntscore (=>2.0)
Hij concludeerde dat mannen en vrouwen in het rolstoelrugby van elkaar verschillen en adviseert de toepassing van een compensatieregel voor vrouwen om ze van meerwaarde te laten zijn op het veld. Echter adviseert hij wel om de huidige compensatieregel te herzien voor de hoogpunt spelers.
Dr. Rienk van der Slikke: Drijvende kracht – Onthulling van de cruciale rol van rompfunctie in de mobiliteit van rolstoeltennis
Dr. Rienk van der Slikke presenteerde zijn onderzoek naar de invloed van de spierkracht van het bovenlichaam op de mobiliteitsprestaties van elite rolstoeltennisatleten. Vijfenveertig atleten werden beoordeeld op armkracht en duw/trekkracht en gecategoriseerd naar rompfunctieniveaus. Rolstoelprestatie werd gemeten via tests op de baan en tijdens toernooien. De resultaten toonden verschillende effectgroottes, wat wijst op significante verschillen in rolstoelprestaties gerelateerd aan rompfunctie, die snelheid, acceleratie en rotatiebewegingen in rolstoeltennis beïnvloeden. Van der Slikke zijn advies is dan ook om de rompfunctie een grotere factor te laten spelen in de classsificatie bij rolstoeltennis. Daarnaast denkt hij dat de factor van de dominante arm een te grote rol speelt.