Vanaf 1 april 2023 ook statiegeld op blikjes
Vanaf aankomende zaterdag 1 april wordt er ook 15 euro cent statiegeld gerekend op blikjes. Vanaf zaterdag zijn er 27.000 innamepunten voor drankverpakkingen met een inhoud van 3 liter of minder. Het aantal plekken waar naast plastic flessen ook blik ingeleverd kan worden, groeit snel. Ook jouw sportaccommodatie kan een innamepunt worden. Je mag als sportvereniging zijnde zelf bepalen of je het geld teruggeeft of ten goede laat komen aan de clubkas of een ander goed doel.
2,5 miljard blikjes per jaar
In Nederland worden jaarlijks 2,5 miljard blikjes geopend. Een groot deel hiervan verdwijnt bij het restafval of zelfs in de natuur. Statiegeld Nederland heeft berekend dat zeker 150 miljoen blikjes verdwijnen als zwerfafval. Om dit te voorkomen en het mogelijk te maken meer blik te verwerken tot nieuwe grondstoffen is het statiegeld op blik ingesteld. Statiegeld Nederland streeft naar 90% hergebruik van het blikafval.
Inkomsten voor je clubkas
Sportaccommodaties kunnen zich ook aanmelden als innamepunt. Naast dat dat zorgt voor een opgeruimde sportaccommodatie kan dit ook inkomsten opleveren voor de clubkas. Als sportvereniging kun je er zelf voor kiezen of je de opbrengsten van het statiegeld retourneert of doneert aan de clubkas of een ander goed doel.
Via deze link kun je je sportaccommodatie registreren als innamepunt. Na registratie wordt je geïnformeerd door Statiegeld Nederland hoe het verder in zijn werk gaat. Je kan bijvoorbeeld bakken maken met je eigen clublogo.
Niet meer knijpen
Even opletten! De blikjes moeten heel worden ingeleverd. Niet meer klein knijpen dus, want de barcode moet leesbaar blijven.
Meer lezen over afval verminderen op je sportaccommodatie?
Duurzame Sportsector heeft een zes stappenplan om te komen tot een afvalvrije sportaccommodatie. Meer informatie over duurzaam materiaalgebruik zoals circulariteit en recycling vind je op de themapagina Duurzaam materiaalgebruik.