Spring naar content

Voetbalvereniging O.N.T. wint titel Sportaccommodatie van het jaar 2023

Voetbalvereniging O.N.T uit het Friese Opeinde is verkozen tot meest duurzame sportaccommodatie van het jaar 2023. De voetbalvereniging nam de prijs woensdagavond 10 mei in ontvangst. De andere genomineerden voor deze duurzaamheidsprijs van NOC*NSF en Kenniscentrum Sport & Bewegen waren v.v. Hellendoorn, TCD Hummelo, stichting Randori en C.K.C. Rheko.

Winnaar O.N.T. steekt de nek uit voor verduurzaming. De vereniging werkt hard aan recycling, bijvoorbeeld met water, waarbij de Friese innovatie Hydraloop ingezet wordt om grijs water te hergebruiken. De club heeft duurzaamheid op een ongelofelijk integrale manier aangepakt en houdt zich zowel bezig met de groene als de sociale kant van duurzaamheid en laat daarbij niemand aan de zijlijn staan.

De winnaar ontving een cheque ter waarde van € 3.000 om verdere verduurzaming te financieren. De overige genomineerden ontvangen elk een cheque ter waarde van € 1.000.

Jury enthousiast over duurzame initiatieven

De jury bestaande uit Bert van Oostveen (Kenniscentrum Sport & Bewegen), Irene Eijs (NOC*NSF), Judith Maas (SDG Nederland) en Remco Hoekman (Mulier Instituut) heeft de genomineerden beoordeeld. Zij scoorden stuk voor stuk heel goed op de beoordelingscriteria zoals energie, hergebruik van materialen, gewasbescherming, multifunctionaliteit, cohesie met de wijk en gemeenschap en het uitdragen van het project naar buiten.

Namens de jury zei Irene Eys: “Eén ding dat ik vooral wil meegeven is dat alle genomineerden een echt voorbeeld zijn in hun sport en hun soort accommodatie. Wij vinden dat als jury heel inspirerend en wij hopen dat dit veel andere verenigingen óók zal inspireren. Hopelijk gaan jullie vaak gebeld worden om tips aan andere verenigingen te mogen geven.”

Jeen Visser, voorzitter O.N.T: “Het is geweldig wat we met elkaar bij de club hebben gepresteerd de afgelopen jaren. Ik hoop dat we de komende jaren nog heel veel stappen kunnen zetten om verder te verduurzamen. De prijs zal ons daar zeker bij helpen. Dit ga ik graag uitdragen naar de club en naar de achterban.”

Over de verkiezing

De sportsector gaat verduurzamen en wil in 2050 CO2-arm zijn. Dit hebben NOC*NSF en Kenniscentrum Sport & Bewegen afgesproken, samen met de andere ondertekenaars van de Routekaart Verduurzaming Sport. Goed voorbeeld doet volgen en biedt daarnaast inspiratie. Daarom hebben NOC*NSF en Kenniscentrum Sport & Bewegen de prijs ‘sportaccommodatie van het jaar’ in het leven geroepen. Daarbij wordt gekeken hoe clubs zich inzetten om hun sportaccommodatie zo breed mogelijk te verduurzamen.