Actieve cooling-down meestal niet nuttig
Sporters die een actieve cooling-down uitvoeren, presteren hierdoor niet beter bij een volgende inspanning vanaf vier uur later op dezelfde, of op de volgende dag. Geen cooling-down uitvoeren, is net zo effectief.
Veel sporters lopen of fietsen uit na een wedstrijd of training, in de hoop dat ze hierdoor sneller herstellen en eerder klaar zijn voor een volgende inspanning. In theorie zijn er veel argumenten die voor een dergelijke actieve cooling-down pleiten. De Nederlandse onderzoeker Bas van Hooren onderzocht in hoeverre de vermeende voordelen van een actieve cooling-down worden ondersteund door de literatuur.
Wat weten we al?
- Veel sporters doen een actieve cooling-down
- Actieve cooling-down verbetert prestaties wanneer de volgende inspanning zeer kort op de vorige volgt (10-20 min)
Wat is nieuw?
- Actieve cooling-down zorgt niet voor betere prestaties bij inspanning vanaf vier uur later op dezelfde dag, of op de volgende dag
Prestatie en blessures
Een actieve cooling-down zorgt er niet voor dat sporters beter of slechter presteren bij een volgende inspanning op dezelfde dag, die ten minste vier uur na de eerste inspanning plaatsvindt. De prestatie op de volgende dag lijkt in enkele studies beter na een actieve cooling-down, maar in verreweg de meeste studies blijkt de prestatie onveranderd.
Een actieve cooling-down zorgt daarnaast niet voor minder spierpijn en spierstijfheid, of een sneller herstel van spierschade en spierfunctie. Ook beschermt het niet tegen blessures.
Kort na inspanning
Een actieve cooling-down zorgt er wel voor dat lactaat in het bloed sneller wordt ‘opgeruimd’, en dat het hart- en bloedvatenstelsel en het ademhalingssysteem sneller herstellen. Het zorgt er echter ook voor dat de concentraties van hormonen zoals (nor)adrenaline en cortisol in het bloed juist minder snel herstellen. Qua prestatie lijkt een sporter hier dus geen voor- of nadeel van te hebben. Dit komt waarschijnlijk doordat deze verschillen met name zichtbaar zijn kort na inspanning. Bij trainingen en wedstrijden vanaf vier uur na de initiële inspanning zijn bovenstaande factoren hersteld, ongeacht of sporters wel of geen actieve cooling-down hebben uitgevoerd.
Een actieve cooling-down zorgt er ook voor dat de immuniteit minder daalt als gevolg van een intensieve of langdurige inspanning. Twee uur na inspanning is er echter geen verschil meer te zien met sporters die geen actieve cooling-down uitvoeren. Of deze twee uur van verbeterde immuniteit ook leidt tot minder infecties en ziektes is onbekend.
Mentaal
Ook uit vragenlijsten over de mentale gesteldheid blijkt dat sporters die een actieve cooling-down hebben uitgevoerd, mentaal niet beter hersteld zijn dan sporters die dit niet hebben gedaan. Hoewel er dus geen meetbare verschillen zijn, denken sporters toch vaak dat een actieve cooling-down beter voor ze is dan geen cooling-down. Vanwege dit positieve gevoel zou een sporter er dus toch voor kunnen kiezen om een cooling-down uit te voeren, ondanks het gebrek aan overtuigend bewijs voor het nut hiervan voor een training of wedstrijd vanaf vier uur later. Er zijn namelijk ook geen nadelen bekend van een goede cooling-down.
Bron
- Van Hooren B, Peake JM (2018). Do we need a cool-down after exercise? A narrative review of the psychophysiological effects and the effects on performance, injuries and the long-term adaptive response. Sports Med., epub ehead of print, doi: 10.1007/s40279-018-0916-2.