Spring naar content

Acute maximale aanbevolen dosis bupropion verbetert duurprestatie in de hitte

De maximale therapeutische dosis van 300 mg bupropion de avond en ochtend voor een duurinspanning zorgt voor betere prestaties in een warme omgeving van 30 °C. Lagere doseringen van bupropion hebben geen effect op de prestatie. Deze conclusie trekken de Belgische bewegingswetenschapper Roelands en zijn collega’s uit België en Engeland.

Medicijnen die ontwikkeld zijn tegen onder andere depressies worden steeds vaker door atleten gebruikt. Niet alleen vanwege een medische noodzaak, maar steeds vaker ook omdat dit soort medicijnen de prestaties kan verbeteren. Bupropion is zo’n medicijn. Bupropion zorgt voor een stijging van het dopamine- en het noradrenalinegehalte. Dopamine zorgt voor meer genot en blijdschap en noradrenaline voor een oppeppend effect. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat bupropion een prestatieverbeterende werking heeft bij duurprestaties in warme omgevingen [1]. Roelands en collega’s hebben onderzocht of de positieve effecten van bupropion afhangen van de dosis die ingenomen wordt.

Tien goedgetrainde wielrenners of triatleten met een gemiddelde VO2max van 64 ml/min.kg namen deel. Op vier verschillende dagen werd zestig minuten op 55 procent van het maximale wattage gefietst op een fietsergometer. Dit werd gevolgd door een tijdrit. Het vermogen dat tijdens de tijdrit gefietst moest worden was gelijk aan dertig minuten fietsen op 75 procent van het maximale wattage. Dit werd eerder tijdens een maximaaltest bepaald in een normale omgevingstemperatuur. Deelnemers namen de avond en de ochtend voor de inspanning een placebopil (200 mg lactose) of een pil met verschillende hoeveelheden bupropion (150 mg, 225 mg en 300 mg). De omgevingstemperatuur tijdens de inspanning was 30 °C en de luchtvochtigheid was 48 procent.

De deelnemers legden de tijdrit sneller af na inname van twee keer 300 milligram bupropion vergeleken met de inname van een placebopil (32:06 minuten met bupropion en 33:42 minuten met placebo). Niet alleen werd de tijdrit sneller afgelegd, deelnemers hadden na inname van twee keer 300 milligram bupropion ook een hogere kerntemperatuur na de tijdrit dan na inname van een placebopil (40,0 °C en 39,5 °C). Een gemiddelde van 75 procent van het maximale wattage werd niet gefietst. Beide tijdritten komen namelijk boven de dertig minuten uit. Er werden geen significante verschillen in de hartfrequenties gevonden. Ook tussen de ervaren fysieke belasting en de thermische belasting werden geen verschillen gevonden in de vier condities. De andere doseringen van bupropion zorgden niet voor significante verbeteringen.

Bupropion staat niet op de lijst van verboden middelen van het WADA, maar deze stof staat wel op de WADA monitoring list. Dit betekent dat gebruik van deze stof niet verboden is, maar wel wordt geregistreerd. Bupropion staat dus wel op de nominatie om te worden toegevoegd aan de lijst met verboden middelen. Het gebruik van bupropion kan bijwerkingen veroorzaken zoals hoofdpijn en misselijkheid. In het Farmacotherapeutisch Kompas wordt gewezen op mogelijke slapeloosheid na het ’s avonds innemen van bupropion; in het onderzoek is daar echter niets van gebleken. Ernstige bijwerkingen komen bijna niet voor, maar nemen wel toe naarmate de dosis bupropion wordt verhoogd tot meer dan 300 milligram per dag. Alleen een acute dosis bupropion zorgt voor betere prestaties. Langdurig gebruik van bupropion zorgt niet voor betere prestaties.
Roelands en collega’s concluderen dat alleen de maximale therapeutische dosis van 300 milligram bupropion de avond en de ochtend voor de prestatie een positief effect heeft bij duurinspanningen in de hitte. Dit kan echter wel leiden tot hogere kerntemperaturen, waardoor de kans op warmtegerelateerde ziekten wordt vergroot. En natuurlijk moet de dopinglijst van het WADA goed in de gaten worden gehouden!

Auteur: S. (Susan) Vrijkotte

Bronnen

  1. Roelands B, Hasegawa H, Watson P, Piacentini MF, Buyse L, De Schutter G, Meeusen R (2008) Acute DA reuptake inhibition enhances performance in warm but not temperate conditiond. Med. Sci. Sports Exerc., 40: 879-858
  2. Roelands B, Watson P, Cordery P, Decoster S, Debaste E, Maughan R, Meeusen R (2012) A dopamine/noradrenaline reuptake inhibitor improves performance in the heat, but only at the maximum therapeutic dose. Scand. J. Med. Sci. Sports, doi: 10.1111/j.1600-0838.2012.01502.x