Spring naar content

Advies voor tennissers bij wedstrijden in de hitte

Tennissers kunnen beter presteren in de hitte als zij hun lichaam tijdens de rustmomenten koelen. Dit kan met een handdoek met ijs in de nek en vochtige handdoeken op het hoofd en de bovenbenen. Het natmaken van armen, nek, gezicht en onderbenen met een spons en vervolgens voor een ventilator gaan staan, blijkt even goed te werken.

Het gebeurt regelmatig dat tennissers lange wedstrijden moeten spelen in de hitte. Vooral tijdens de Grand Slam toernooien in Australië en de Verenigde Staten kan de temperatuur flink oplopen. Wanneer de lucht ook erg vochtig is, verdampt zweet minder goed en kunnen spelers hun lichaamswarmte niet goed kwijt. Door de te hoge lichaamstemperatuur kunnen zij minder goed presteren. In 2014 moesten hierdoor minstens vier deelnemers aan de US Open vroegtijdig opgeven.

Het huidige advies van de internationale tennisbond is om het lichaam tijdens rustmomenten te koelen door een handdoek met ijs in de nek te leggen en het hoofd en de benen te koelen met vochtige handdoeken. Of dit de beste manier is voor tennissers om hun lichaam te koelen, is onderzocht door een internationale groep sportwetenschappers.

Gesimuleerde wedstrijd in de hitte

Tennissers kunnen een gesimuleerde tenniswedstrijd in de hitte beter volhouden als zij hun lichaam koelen. Tijdens de rustmomenten koelen met handdoeken met ijs en water of met behulp van water en een ventilator, heeft een positief effect op de lichaamstemperatuur en het gevoel van vermoeidheid.

Dit ontdekten Schranner en collega’s door negen tennissers in een zeer warme klimaatkamer (37 graden Celsius en een vochtigheidsgraad van 51 procent) een gesimuleerde wedstrijd te laten doen op een loopband. Voor elk zogenaamd “punt” moesten zij drie tot zes seconden sprinten en vervolgens tien seconden rustig lopen. Elke “game” bestond uit zes “punten” en een “set” was gespeeld na acht gesimuleerde “games”. Na elke oneven “game” kregen de spelers 90 seconden rust en na elke “set” 120 seconden.

Wanneer de tennissers hun lichaam niet koelden, kon slechts één van spelers de gesimuleerde tenniswedstrijd geheel uitspelen. Vijf van de negen tennissers konden daarentegen de “wedstrijd” voltooien dankzij het gebruik van koude en natte handdoeken. Als de tennissers hun lichaam koelden door hun armen, nek, gezicht en onderbenen met een spons nat te maken en voor een ventilator te gaan staan, gold dit voor zeven spelers.

Omdat het tijdens internationale tennistoernooien niet vaak voorkomt dat tennissers moeten opgeven, geven de onderzoekers toe dat de gekozen temperatuur in deze studie waarschijnlijk alleen te vergelijken is met de warmst mogelijke weersomstandigheden waarmee tennissers te maken kunnen krijgen.

Conclusie

Koelen van het lichaam verbetert de tennisprestatie in de hitte. Dit koelen kan met ijskoude handdoeken of met behulp van water en een ventilator, zoals de onderzoekers in dit artikel adviseren. Mocht dit in de praktijk niet handig of niet toegestaan zijn, dan kunnen sporters ook gebruik maken van andere koelmethodes die niet in deze studie zijn onderzocht, zoals het drinken van ijsdranken of het dragen van ijsvesten.

Bron

  1. Schranner D, Scherer L, Lynch GP, Korder S, Brotherhood JR, Pluim BM, Périard JD, Jay O (2016). In-play cooling interventions for simulated match-play tennis in hot/humid conditions. Med. Sci. Sports Exerc., Publish Ahead of Print DOI: 10.1249/MSS.0000000000001183