Spring naar content

Af en toe achteruit hardlopen om beter te presteren

Sporters die af en toe achteruit hardlopen zouden hiermee hun prestatie wel eens kunnen verbeteren. Degenen die dit doen krijgen hierdoor namelijk sterkere onderbeenspieren, worden wendbaarder en verkleinen wellicht de kans op blessures.

Het zal voor velen op zijn zachtst gezegd bijzonder klinken: achteruit hardlopen om daarmee de prestatie te verbeteren. Toch is het wellicht minder vreemd dan dat het op het eerste gezicht lijkt. Zo blijkt dat topvoetballers tijdens een wedstrijd ruim twee keer zoveel van de tijd achteruit lopen als dat ze vooruit sprinten. Een groep onderzoekers heeft de literatuur bij elkaar gezocht die dieper ingaan op het fenomeen achteruit lopen, en hun bevindingen in het wetenschappelijk tijdschrift Sports Medicine gepubliceerd.

Wat is er al bekend?

  • Achteruit lopen komt in veel sporten voor.

 

Wat is nieuw?

  • Af en toe achteruit hardlopen zorgt voor meer spierkracht, verhoogde wendbaarheid en wellicht minder blessures.

Omgekeerde wereld

Een sporter gebruikt zijn spieren op een andere manier tijdens achteruit hardlopen in vergelijking met vooruit hardlopen. Zo is er meer spierweefsel actief tijdens achteruit hardlopen in vergelijking met vooruit hardlopen bij een zelfde snelheid. Dit maakt ook dat achteruit hardlopen meer energie kost. Daarnaast blijkt de belasting van de knieën lager te zijn tijdens achteruit hardlopen bij een vergelijkbare snelheid.

In de praktijk

Warming-up-programma’s waar achteruit hardlopen onderdeel van uit maakt, verlagen het blessurerisico. De onderzoekers geven zelf terecht aan dat nooit te zeggen is in welke mate dit op het conto van achteruit hardlopen zal komen, maar dat het wellicht wel een bijdrage levert aan een verminderde kans op blessures. Ook de spierkracht van de benen kan toenemen door af en toe achteruit hard te lopen. Zo leidt meerdere weken enkele keren per week achteruit hardlopen (enkele minuten op zes kilometer per uur) tot tien procent meer kracht van de hamstrings. Verder leidt achteruit hardlopen er toe dat sporters na enkele weken sneller kunnen wenden en keren (tot tien procent).

Tot slot

Het lijkt er op dat af en toe achteruit hardlopen positief kan uitpakken voor sporters. Als een sporter meerdere minuten achteruit wil hardlopen kan dat alleen veilig op een loopband. Tijdens een warming-up is het mogelijk in een grotere groep achteruit te lopen, bijvoorbeeld op een voetbalveld, maar logischerwijs moet een trainer de veiligheid waarborgen.

Bron

  1. Uthoff A, Oliver J, Cronin J, Harrison C, Winwood P (2018) A new direction to athletic performance: understanding the acute and longitudinal responses to backward running. Sports Med., In Press DOI: 10.1007/s40279-018-0877-5