Spring naar content

Afkoelen en presteren in de hitte? Gebruik menthol

Wanneer sporters menthol gebruiken hebben ze minder last van de warmte en presteren ze beter bij intensieve inspanning. Sporters kunnen het beste een drankje drinken met toegevoegde menthol of hun mond hiermee spoelen.

Als topsporters moeten presteren in de hitte zoeken ze naar allerlei manieren om prestatieverlies tegen te gaan. Zo gebruiken sporters ook weleens menthol omdat het verkoelend kan werken. Ondanks dat sporters minder last hebben van de warmte door menthol te drinken, te spoelen of te sprayen, zorgt het er niet voor dat hun kerntemperatuur daalt. Dat sporters hierdoor toch beter presteren ontdekten twee onderzoekers recentelijk door alle studies over menthol en presteren gezamenlijk opnieuw te analyseren.

Wat is er al bekend?

  • Sporters gebruiken menthol om af te koelen wanneer ze moeten presteren in de hitte.

Wat is nieuw?

  • Door een drankje te drinken of mondspoeling te gebruiken met menthol verbeteren sporters hun prestatie.

Menthol drinken of gorgelen

Hoewel sporters hun prestatie verbeterden wanneer ze met menthol koelden, lijkt een drankje of mondspoeling met menthol het meest effectief. Gevoel van warmte verminderde door ofwel menthol te drinken dan wel te sprayen op het shirt. Dit bleek uit de analyse van 13 studies waarin totaal 135 sporters deelnamen.

Zo hard als je kan

In de meeste studies die de onderzoekers analyseerden moesten sporters tijdens een tijdrit zo hard rennen of fietsen als ze konden. Tijdens de wedstrijden in de geanalyseerde studies werd menthol op verschillende manieren toegediend. Zo spoelde de meerderheid van de sporters menthol in hun mond, terwijl enkele sporters hun shirt sprayden of gezicht insmeerden met menthol. De sporters moesten inspannen bij een gemiddelde omgevingstemperatuur van 31 graden Celsius met een minimum van 20 en maximum van 35 graden Celsius.

Andere koelmethoden

De reden dat sporters beter presteerden door menthol is waarschijnlijk dat zij minder last hadden van de warmte en vermoeidheid. Menthol als koelmethode kan sporters dus helpen wanneer ze moeten presteren in de hitte. Maar pas op, omdat menthol niet zorgt dat de kerntemperatuur daalt, moeten sporters uitkijken dat ze niet oververhit raken. Hierbij kunnen sporters ook voor andere koelmethoden kiezen zoals een ice slurry, koud water drinken of een koelvest gebruiken. Lees hier meer over in de factsheet presteren in de hitte.

Bron

  1. Jeffries O, Waldron M (2018) The effects of menthol on exercise performance and thermal sensation: a meta-analysis. J. Sci. Med. Sport, Epub ahead of print, doi: 10.1016/j.jsams.2018.12.002