Spring naar content

Antioxidanten hebben positief effect op herhaalde sprintprestatie

Supplementen met antioxidanten, in dit geval 1200 mg N-acetylcysteine (NAC) per dag, hebben een positief effect op de sprintprestatie. Uit Australisch onderzoek blijkt dat getrainde triatleten na NAC-suppletie beter presteerden op een herhaalde fietssprint tijdens een gesimuleerde wedstrijd.

Antioxidanten

Atleten verbruiken bij het sporten zuurstof, waarbij vrije radicalen ontstaan. Deze kunnen schadelijk zijn als ze reacties aangaan met bijvoorbeeld eiwitten in de spiercellen. Het lichaam kan zelf antioxidanten aanmaken, die vrije radicalen kunnen neutraliseren. Ook voedsel (groente en fruit) bevat antioxidanten, vaak in de vorm van vitaminen. Het is mogelijk dat het lichaam bij zeer zware inspanning niet voldoende antioxidanten kan aanmaken om alle vrije radicalen te neutraliseren. Dit zou een negatief effect kunnen hebben op het herstel of de werking van de spiercellen. Australische onderzoekers hebben daarom uitgezocht of supplementen met antioxidanten een positief effect kunnen hebben op sportprestatie en spierherstel.

Getrainde triatleten

Slattery en collega’s lieten 8 goed getrainde triatleten (24 jaar, met een VO2max van gemiddeld 63 ml/kg.min) een antioxidant of een placebo innemen. Tijdens een periode van 10 dagen waarin zij intensiever dan gewoonlijk trainden, kregen zij 1200 mg van de stof N-acetylcysteine (NAC, een anti-oxidant) of 700 mg placebo per dag. Aan het einde van de trainingsperiode deden zij een wedstrijdsimulatie van 105 minuten met herhaalde sprints. Drie weken later wisselden de atleten van supplement en deden zij opnieuw 10 dagen lang dezelfde training, gevolgd door dezelfde wedstrijdsimulatie. Onder andere bloed- en urinemonsters zijn voor en na elke training genomen om de effecten van NAC te bepalen.

Na het innemen van NAC sprintten de triatleten beter dan in de placebosituatie: ze leverden namelijk over de gehele test genomen meer vermogen tijdens de sprints. Er is geen verschil gevonden in de prestatie op de tijdritten tussen de sprints. Ook was de concentratie in het bloed van markerstoffen die oxidatieve schade en weefselschade weergeven lager na inname van NAC dan na de placebo.

Conclusie

Uit de resultaten van deze studie blijkt dat de fietsprestatie tijdens een wedstrijdsimulatie van 105 minuten bij getrainde triatleten verbetert na inname van antioxidanten. Dit zou te maken kunnen hebben met een positief effect van NAC op het spierherstel of de spierfunctie. Waarom NAC een positief effect heeft op de fietsprestatie is nog niet geheel duidelijk. Ook is in voorgaande studies soms een negatief effect gevonden van antioxidanten op de prestatie of de gezondheid op lange termijn. Het lijkt dus belangrijk om advies te vragen aan experts op het gebied van voeding voordat een atleet grote hoeveelheden antioxidanten in de vorm van supplementen gebruikt.

Bron

  1. Slattery KM, Dascombe B, Wallace LK, Bentley D, Coutts AJ (2014) Effect of N-acetylcysteine on cycling performance after intensified training. Med. Sci. Sports Exerc., 46:1114-1123