Spring naar content

Apple Watch en Fitbit Charge geen betrouwbare hartslagmeters

Veel sporthorloges bieden de mogelijkheid om hartfrequentie te meten zonder een knellende band om de borst. Onderzoekers uit de Verenigde Staten vergeleken twee populaire horloges met een hartfilmpje (ECG). De Fitbit Charge en de Apple Watch bleken bij inspanning een lagere hartfrequentie weer te geven dan het ECG.

Uit een studie van de Colorado State University bleek dat hoe harder vrijwilligers zich inspanden, hoe meer de hartslag afweek van de gouden standaard: het ECG-apparaat. Dertig vrijwilligers moesten op een loopband rennen terwijl zij met twaalf plakkers op de borst aangesloten waren op een ECG-apparaat en om iedere pols één horloge droegen. De snelheid werd elke drie minuten opgevoerd totdat de lopers niet meer konden. Elke minuut lazen de onderzoekers de drie hartslagwaarden van het ECG en beide horloges af.

Wat is er al bekend?

  • Activity trackers en smartwatches zijn populair omdat ze inzicht in sport- en beweeggedrag geven.

Wat is nieuw?

  • De hartslagmeters van de Apple Watch en de Fitbit blijken niet betrouwbaar bij inspanning.

Grotere inspanning, grotere meetfout

In rust gaven alle apparaten dezelfde hartfrequentie aan. Naarmate de vrijwilligers zich harder inspanden werd de afwijking van de horloges echter steeds groter. De hartslagmeting van de Fitbit week tot dertien procent af van het ECG. De Apple Watch deed het iets beter met een maximale afwijking van ruim vijf procent. De horloges gaven gemiddeld zes tot vijftien slagen per minuut lager aan dan het ECG. Sporters die met een Apple Watch of Fitbit als hartslagmeter trainen, kunnen met een meetfout van meer dan vijf procent gemakkelijk op een hogere intensiteit trainen dan de bedoeling was.

Technologische ontwikkeling

De Apple Watch en de Fitbit Charge werken beide met een technologie die met behulp van lampjes en lichtdetectors veranderingen in de hoeveelheid bloed direct onder het huidoppervlak van de pols meet. Op grond van dit onderzoek, waarbij slechts twee typen horloges getest werden, is niet te zeggen of de technologie onbetrouwbaar is, of dat de meetfout aan het type of merk horloge ligt. De technologie van sporthorloges is sterk in ontwikkeling, dus hopelijk zijn toekomstige modellen betrouwbaarder.

Bron

  1. Thomson EA, Nuss K, Comstock A, Reinwald S, Blake S, Pimentel RE, Tracy BL, Li K (2019). Heart rate measures from the Apple Watch, Fitbit Charge HR 2, and electrocardiogram across different exercise intensities. J. Sports Sci., 18:1-9.